субота, 01 серпня 2020 02:00

Занурення на найглибшу точку Землі тривало п'ять годин
3

Батискаф "Трієст"
Фото: SuperStock
Батискаф "Трієст" перед зануренням
Жак Пікар і Дональд Волш в батискафі "Трієст"

1 серпня 1953-го швейцарський вчений Огюст Пікар разом із сином Жаком закінчив будівництво батискафа "Трієст", на якому перший пізніше спустився на дно Маріанської западини на глибину 10 916 м.

Перше занурення на власноруч створеному батискафі Огюст здійснив у 69 років. Обидва Пікари досягли в Середземному морі глибини 3 150 м.

Через п'ять років "Трієста" придбав Військово-морський флот США. Після модернізації батискаф вирішили випробувати. Для тестування обрали найглибшу з найвідоміших точок Землі - Маріанську западину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марс і Землю з'єднають "міжпланетною вантажівкою"

Занурення Жак Пікар і Дональд Волш розпочали 23 січня 1960-го о 8:23. За 2,5 год вони досягли глибини 8 км. Після їхня швидкість різко зменшилась. О 13:06 "Трієст" торкнувся дна.

Вимірювання показали, що температура води за бортом становила 3,3 °С, всередині батискафа - 4,5 °С, а глибина - 10 916 м. На дні западини "Трієст" пробув 20 хв. Підйом нагору тривав 3 год 27 хв.

Списали батискаф після трьох років підводних робіт. Наразі він знаходиться у військово-історичному музеї у Вашингтоні. За підсумками свого історичного досягнення Жак Пікар написав книгу "Глибина 11 тисяч метрів".

Разом з Огюстом Пікаром у 1960-му в Маріанську западину опустилася спеціальна модель Rolex Oyster. Годинник успішно витримав випробування гігантським тиском.

Зараз ви читаєте новину «Занурення на найглибшу точку Землі тривало п'ять годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі