понеділок, 16 жовтня 2023 11:46

Налаштування мови у гаджетах безпосередньо впливає на нашу безпеку - дослідження

Автор: locator.ua
  Маркетплейс послуг Locator.ua
Маркетплейс послуг Locator.ua

Виявляється, налаштування основної мови на наших гаджетах має на багато більше значення ніж це може нам здаватись, повідомляє Locator.ua.

Як вказано у повідомленні, перехід на українську мову в налаштуваннях смартфонів, планшетів та ноутбуків має не менше значення, ніж перехід на українську у побуті і впливає не тільки на нас особисто, а і на сприйняття України у світі, а значить - не тільки на нашу ідентичність, а і на підтримку України у світі у війні із рф і на нашу безпеку

Проте, швидкість переходу українців на рідну мову в налаштуванні їх гаджетів залишається невиправдано низькою. Саме тому Locator закликає українців пришвидшити цей процес. Як повідомив CEO компанії Олександр Мазуркевич, відповідно до статистики відвідувань їх сайту, що відповідає значному зрізу користувачів українського інтернету, дві третини гаджетів в Україні досі мають російську мову в налаштуваннях як основну.

Далі наводимо аргументи щодо зміни налаштування мови гаджету на українську із заяви компанії Locator.

Вибір мови гаджета не є просто питанням зручності. Великі технологічні компанії, такі як Alphabet (Google, YouTube) та Meta (Facebook, Instagram), збирають деперсоналізовану інформацію про налаштування користувачів. Згідно з цією інформацією, в Україні 2/3 населення використовують російську мову, що є викривленою картиною. Така інформація може вести до неправильних висновків щодо геополітичної ситуації в Україні та світового сприйняття країни.

"Великі дані" (Big Data) відіграють ключову роль у сучасному світі, і мовні налаштування гаджетів користувачів є важливою частиною цих даних.

Інтерпретування цих даних може впливати на геополітичні стратегії та політику. Наприклад, великі компанії, міжнародні організації та навіть уряди держав можуть приймати рішення на основі цієї викривленої інформації, яка представляє Україну як країну, де домінує російська мова, що не відповідає дійсності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися російського "по крайній мірі": запам'ятайте українські відповідники

Це, у свою чергу, може впливати на міжнародні відносини, політику та дипломатію, створюючи спотворене уявлення про українську мову та ідентичність, а головне – підігрувати ворожій пропаганді про "адін язик, адін народ". Тому, вибір української мови не лише сприяє зміцненню національної ідентичності, але і коригує інформаційний простір, надаючи більш точне уявлення про мовну картину України на міжнародній арені.

Сприйняття рідної мови у світі

Потрібно пам'ятати, що більшість народів заходу, які підтримують Україну, ніколи не піддавались геноциду у тому числі мовному. У США, Великобританії, Франції, Італії ніколи не забороняли їх рідну мову, не змушували насильством переходити на чужу мову, ніколи не зросійщували протягом сотень років, як українців. Як правило, про ці факти щодо України майже не відомо, тому для них складно збагнути, як більшість може ігнорувати власну мову, а ситуація виглядає так, що 2/3 українців дійсно є ментально ідентичними із росіянами, а тому заяви головного агресора, що він просто "об'єднує один роз'єднаний народ" виглядають не так і божевільно. Тепер питання налаштування мови гаджету не є таким незначним, правда?

Інформаційний вплив та контент

Залежно від мовних налаштувань, користувачам пропонується відповідний контент. Українцям, які використовують російську мову в своїх гаджетах, можуть пропонувати російські сайти або російськомовні версії українських сайтів. Це може зменшувати вагу та присутність української мови в інформаційному просторі, а також може його викривляти, не кажучи вже про поширення ворожої пропаганди, яка поширюється на українців в основному російською мовою.

Навчання та адаптація

Для тих, хто намагається перейти на українську мову, гаджети налаштовані на українську мову можуть стати важливими помічниками. Вони допомагають адаптуватися до української мови, вивчати її, залишатись постійно у "україномовному просторі" і стають інструментом для підтримання та зміцнення української мови.

Безпека та фішинг

З погляду безпеки, українська мова також може зменшити ризик фішингових атак. Користувачі, що використовують українську мову, можуть бути менш схильні до піддавання фішинговим спробам, оскільки ці атаки орієнтовані на більші аудиторії якими, звісно, є російський і англійський сегмент інтернету.

Висновок

Враховуючи вищезазначені фактори, важливо підкреслити, що мовні налаштування гаджетів мають далекосяжні наслідки та значення. Вибір української мови є не тільки питанням особистого вибору чи культурної ідентичності, але і питанням національної безпеки, інформаційної точності та міжнародного іміджу України. Зміцнення української мови в цифровому просторі є важливим кроком на шляху до збереження та розвитку української культури та ідентичності.

Автор: locator.ua
  Маркетплейс послуг Locator.ua
Маркетплейс послуг Locator.ua
Збагатити повсякденну лексику можна дуже швидко, якщо кожного дня додавати до неї по кілька забутих українських слів. Вони зроблять мову більш милозвучною та різноманітною, пише tsn. Словниковий запас можна поповнити ось такими п'ятьма словами, які зроблять мову більш милозвучною та різноманітною:
Зараз ви читаєте новину «Налаштування мови у гаджетах безпосередньо впливає на нашу безпеку - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі