четвер, 08 серпня 2024 22:24

Спецтема: Війна Росії проти України

Дешево та ефективно: учені створили електричні пов'язки, які загоюють рани

Дешево та ефективно: учені створили електричні пов'язки, які загоюють рани
Учені створили електричні пов'язки, які дешевші та ефективніші за дорогі наявні засоби. Фото: RAJARAM KAVETI

Учені розробили бинт, який використовує електричне поле для загоєння хронічних ран.

Нова розробка на 30% швидше загоює рани і водночас коштує набагато дешевше за дорогі вже наявні засоби, пише News Medical.

"Ми хотіли розробити набагато менш дорогу технологію, яка прискорювала б загоєння ран у пацієнтів із хронічними ранами і була б досить простою для використання в домашніх умовах", - сказав доцент Університету штату Північна Кароліна та автор розробки Амай Бандодкар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розробили технологію, що запобігає запотіванню окулярів

Проєкт є частиною більшої ініціативи DARPA, показав багатообіцяючі результати застосування нових пов'язок, які за швидкістю загоєння відповідають більш дорогим методам лікування і при цьому більш доступні. Дослідники створили пов'язки, що працюють на воді та не містять електроніки (WPED), з електродами на одному боці та біосумісною батареєю на іншому. Нанесення краплі води активує батарею, створюючи електричне поле протягом кількох годин.

"Це електричне поле дуже важливе, оскільки саме воно прискорює загоєння хронічних ран", - зазначив Раджарам Каветі, постдокторський дослідник.

Під час випробувань на мишах-діабетиках WPED прискорили закриття ран, сприяли утворенню нових кровоносних судин і зменшили запалення, що призвело до поліпшення результатів загоєння.

Низька вартість виробництва пов'язок, що оцінюється в кілька доларів за штуку, робить їх привабливою альтернативою існуючим дорогим методам лікування.

Простота використання WPED у домашніх умовах підвищує зговірливість пацієнтів і ефективність лікування, вважають автори. "Пацієнти рідше пропускають сеанси лікування, оскільки їм не потрібно відвідувати клініку або годинами перебувати в нерухомому стані", - підсумував Бандодкар.

Майбутні кроки дослідницької групи включатимуть оптимізацію сталості та тривалості електричного поля і просування до клінічних випробувань на людях. Роботу вчених буде опубліковано 7 серпня в журналі Science Advances із відкритим доступом.

Раніше повідомлялося, що вчені з Університету Ватерлоо розробляють пов'язку для лікування опіків, зовсім не схожу на інші. Вона складається з термочутливого полімеру, який розширюється при охолодженні і стискається при нагріванні.

Пов'язка може покрити всі пошкоджені тканини, не надаючи надмірного тиску на жодне місце. У цю пов'язку можна завантажувати лікарські препарати, забезпечуючи повільне вивільнення ліків у рані.

Зараз ви читаєте новину «Дешево та ефективно: учені створили електричні пов'язки, які загоюють рани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі