пʼятниця, 05 липня 2024 22:07

Астрономи розповіли про надзвичайне космічне явище, яке можна побачити неозброєним оком

Астрономи розповіли про надзвичайне космічне явище, яке можна побачити неозброєним оком
Світло від вибуху зорі з'явиться над Землею. Фото: ua.depositphotos.com

На нічному небі Землі незабаром з'явиться світло від вибуху зорі.

Астрономи вважають це космічною подією, яка трапляється "один раз у житті", пише The Independent.

Палахкотливу Зірку не бачили з 1946 року, вперше її було помічено 800 років тому. Вчені стверджують, що вона з'явиться як надзвичайно яскрава зоря, яку можна буде побачити неозброєним оком впродовж наступних кількох днів або тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали вражаючі фото космосу, створені одразу кількома телескопами

Науковці пояснюють, що яскраве світло є результатом періодичного термоядерного вибуху, який відбувається у подвійній зоряній системі, що складається з червоної гігантської зірки і білого карлика розміром із Землю.

Також гравітація білого карлика притягує водень з червоного гіганта, спричиняючи зростання тиску та тепла, доки не відбудеться потужний вибух.

Явище можна буде спостерігати близько тижня в районі сузір'я Геркулеса, а найкраще спалах можна знайти завдяки спеціальному астрономічному застосунку на смартфоні або планшеті.

На думку вчених NASA, поява цього рідкісного небесного явища може надихнути наступне покоління астрономів та науковців. Також цей спалах дасть унікальну можливість вивчити структуру і динаміку зоряних вибухів.

"Зазвичай наднові (зірки - Gazeta.ua) настільки слабкі і далекі, що важко чітко визначити, де сконцентрована енергія, що вивергається. Ця наднова буде дуже близькою, за нею спостерігатиме багато очей, вивчатиме різні довжини хвиль і, сподіваємось, дасть нам дані, які допоможуть почати розгадувати структуру і специфічні процеси, що відбуваються в ній", - вважають вчені.

2 липня 2023 року на Сонці вибухнула гігантська пляма, створивши потужний спалах.

Спалах вдарив по атмосфері Землі, від чого стались відключення радіозв'язку у деяких частинах США та Тихого океану.

Сонячна динамічна обсерваторія NASA класифікувала спалах як яскравий ультрафіолетовий X-спалах, найсильніший з усіх існуючих.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи розповіли про надзвичайне космічне явище, яке можна побачити неозброєним оком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі