середа, 01 листопада 2017 07:25

5 речей, які варто заборонити дитині

5 речей, які варто заборонити дитині
Велика кількість обмежень та заборон може викликати у маляти фобію. Фото: prodom.pp.ua.

Заборони та обмеження потрібні для того, щоб підтримувати дисципліну в сім'ї. Утім заборон не повинно бути забагато. Інакше з часом дитина перестане на них реагувати. Крім того, велика кількість обмежень та заборон може викликати у маляти фобію. Дитина боятиметься щось зробити без дозволу. Адже це може викликати батьківське невдоволення, каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

Фахівець назвала 5 речей, які не можна робити дитині.

1. Бити та ображати інших дітей.

Якщо у маляти проявляється агресивна поведінка по відношенню до інших, на неї слід відразу реагувати. Без криків та сварок варто пояснити, чому цього не слід робити. Розкажіть про цінність та необхідність дружби з іншими дітьми.

2. Брати без дозволу чужі речі

З малечку слід привчати дитину питати дозволу, перш ніж щось взяти. Це можуть бути іграшки в пісочниці, речі батьків або інших членів родини, чи продукти у магазині. Потрібно пояснити, чим небезпечна пака поведінка.

3. Спілкуватися з незнайомцями

Важливо докладно пояснити дитині, хто належить до кола рідних людей, а хто - ні. Першим - потрібно довіряти. Другим - ні. Дитина має усвідомити, що з незнайомими людьми не можна спілкуватися, брати від них солодощі чи погоджуватися на їхню допомогу.

4. Не вітатися та не дякувати

Такі норм ввічливості та моралі слід прививати маляті з дитинства. Не відповідати на вітання, не прощатися, не дякувати - не ввічливо. У цьому випадку найбільш ефективний метод - особистий приклад.

5. Користуватися забороненими предметами

Слід докладно та з прикладами пояснити дитині, чому не можна гратися ножем, виделкою чи скляним посудом. Навіть якщо у квартирі пластикові вікна - варто заборонити гратися на підвіконні чи дивитися у відкрите вікно. Крім того, слід пояснити, чому не можна вставляти у розетку пальці чи інші предмети. Простої заглушки у цьому випадку не достатньо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитяча сором'язливість: що робити батькам

Зараз ви читаєте новину «5 речей, які варто заборонити дитині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі