понеділок, 04 березня 2013 09:52

Жорстка економія: Обама підписав наказ про скорочення держвидатків на $85 мільярдів

Жорстка економія: Обама підписав наказ про скорочення держвидатків на $85 мільярдів
Фото: forumdaily.com

Президент США Барак Обама в ніч на суботу підписав указ про примусове скорочення видатків бюджету на $85 млрд у поточному фінансовому році, що завершується у вересні, пише The Wall Street Journal.

Як оголосило Адміністративно-бюджетне управління Білого дому, на $42,667 млрд будуть скорочені оборонні програми, на $11,35 млрд - витрати на систему охорони здоров'я, у першу чергу, виплати по Medicare.

Демократи та республіканці не змогли домовитися про прийняття більш збалансованого бюджету. Так, у четвер в Сенаті були заблоковані два різних плани вирішення проблеми урізування витрат і вжиття інших заходів по скороченню бюджетного дефіциту.

За законом у президента був час до опівночі 2 березня (7:00 за Києвом) для підписання указу про секвестр, і він використовував практично весь відведений термін, зазначає Associated Press. Якщо на початку тижня не буде досягнута швидка угода, яка дозволить відкласти або скасувати введення заходів, секвестр стане реальністю.

Під час переговорів у Білому домі у п'ятницю, що тривали менше години, президенту і лідерам партійних фракцій не вдалося досягти угоди, що дозволяє уникнути серйозного скорочення бюджетних витрат. Обама звинуватив у цьому республіканців, посилаючись на їх відмову від підвищення податків, передає BBC.

"Щоразу, коли ми будемо чути новини про економіку, поки діє секвестр, ми будемо знати, що ці новини могли би бути кращими, якби Конгрес зробив необхідні кроки", - заявив Обама після закінчення зустрічі з лідерами Демократичної та Республіканської партій у Білому домі.

За його словами, не досягнувши угоди, яка дозволила би уникнути урізання бюджету, Конгрес "завдав рани Америці".

Водночас спікер палати представників, республіканець Джон Бейнер підтвердив, що його партія не дозволить, щоб податки і далі збільшувалися. США потребують скорочення бюджетного дефіциту, а не в високих податках, підкреслив він.

"Президент отримав своє підвищення податків 1 січня, - нагадав Бейнер. - Американці знають, що у Вашингтона є проблема з витрачанням коштів".

Поки що опитування громадської думки свідчать, що більшість американців звинувачують у нинішній кризі Конгрес і республіканців. Однак ситуація може змінитися, особливо якщо через кілька тижнів у законодавчих зборах вибухнуть нові бюджетні баталії.

Строк тимчасового бюджету, прийнятого для забезпечення діяльності федерального уряду, закінчується 27 березня. Якщо конгресмени не домовляться про нові заходи, деякі федеральні агентства змушені будуть припинити роботу.

Багато республіканців, за даними The Wall Street Journal, вважають, що скорочення видатків бюджету на 2,4% не привід для драми і Білий дім перебільшує його наслідки для економіки. Водночас заплановані скорочення стосуються відносно невеликої частини бюджетних статей і не є збалансованими.

Міжнародний валютний фонд попереджає, що скорочення американського бюджету може сповільнити глобальне економічне зростання. Американські економісти побоюються уповільнення зростання ВВП США до 1,4% в 2013 році з 2,2% в 2012 році через секвестр.

Зараз ви читаєте новину «Жорстка економія: Обама підписав наказ про скорочення держвидатків на $85 мільярдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі