понеділок, 21 лютого 2022 15:53

Загострення на кордонах України зростає: російські ринки почали падіння

Загострення на кордонах України зростає: російські ринки почали падіння
Індекс РТС втратив 10% за декілька годин Фото: Reuters.com

Індекс Московської Фондової Біржі різко обвалився після обіду у понеділок, 21 лютого.

Відкрилися торги на позначці 3450 пунктів, а станом на 15:30 (за київським часом) впали до 3123 пунктів, пише Gazeta.ua.

Востаннє індекс МФБ був на такому низькому рівні у листопаді 2020 року. Таким чином, біржа втратила все зростання останніх 15 місяців.

Індекс РТС втратив 20%.

Курс долара досягнув 78,8 рублів, тоді як вранці коштував 76,3.

Травневі ф'ючерси на нафту тим часом зросли на 1 долар – до 91,8.

Основна причина падіння індексів та знецінення рубля - загострення на кордоні України з Росією та очікування того, що 22 лютого Путін визнає незалежність ДНР та ЛНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня стабілізувалася після вихідних – курс валют на понеділок

Нагадаємо, що 21 лютого зранку ціни на нафту навпаки знижувалися завдяки ідеї провести саміт з української кризи за участю президентів США й Росії.

Другий чинник, який знижував вартість ф'ючерсів на нафту, - перспектива підписання ядерної угоди між Іраном і світовими державами впродовж наступних одного-двох тижнів.

Якщо відбудеться російське вторгнення, ф'ючерси на нафту марки Brent можуть піднятися вище за $100 за барель. Навіть у тому разі, якщо іранської угоди досягнуть, зазначають аналітики.

Національний банк України встановив опівдні 21 лютого довідкове значення курсу 28 гривень 47 копійок за долар. Це на 13 копійок більше за офіційний курс на сьогодні, але значно менше за значення, які могли б фіксуватися за нинішньої геополітичної ситуації навколо України.

Торги на міжбанківському валютному ринку станом на 12:45 відбувалися на рівні 28 гривень 48–50 копійок, це на 6,5 копійки більше за рівень закриття сесії 18 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Загострення на кордонах України зростає: російські ринки почали падіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі