пʼятниця, 10 грудня 2021 11:21

Заборона поліетилену: з чим піти до магазину

Заборона поліетилену: з чим піти до магазину
Вступив у дію закон про заборону пластикових пакетів. Фото: UNN

Сьогодні набув чинності закон про обмеження обігу пластикових пакетів в Україні.

Зменшення обсягу використання в Україні поліетиленових пакетів відбудеться у кілька етапів. З п'ятниці забороняється безкоштовно розповсюджувати одноразові пакети у торговельних мережах. До 2023 року в обігу в Україні повинні залишитися лише екологічні альтернативи поліетилену.

Головна мета документу – запобігання утворенню пластикових відходів з огляду на їхню шкідливість для навколишнього середовища. Аналогічні заборони вже діють у Європейському Союзі.

Що і як зміниться

• в торговельних мережах відсьогодні заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів. Мова про пакети з товщиною стінок понад 50 мікрометрів, у які покупці зазвичай складають придбані товари.

• з 10 березня 2022 року набуде чинності заборона на використання тонких та надтонких пакетів; в закладах торгівлі та громадського харчування можна буде використовувати виключно біорозкладні пакети. Надтонкі пластикові пакети залишаться як первинне пакування для м'яса, риби, льоду та сипучих продуктів.

• з 1 січня 2023 року можна буде використовувати лише біорозкладні пакети, всі інші – будуть під забороною.

Як штрафуватимуть порушників

Порушників закону чекає штраф від 1,7 тис. грн, за повторне порушення – від 3,4 тис. до 8,5 тис. грн.

Після 10 березня 2022 року штрафи за перше порушення становитимуть від 8,5 тис. до 17 тис. грн, при повторному порушенні – від 17 тис. до 34 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ні" пластиковим пакетам: українські школярі масово шиють екоторбини

Заклади торгівлі та підприємства, що надають послуги з використання пластикових пакетів, повинні будуть власним коштом утилізувати їх залишки на своїх об'єктах.

Яка є альтернатива пакетам з пластику

Закон дозволяє використовувати біорозкладні або екологічні пакети, виготовлені з картопляного або кукурудзяного крохмалю.

Ще до прийняття зазначеного закону деякі торговельні мережі почали поступовий перехід на біорозкладні пакети та екоторбинки, так звані "шопери". Ці універсальні сумки з тканини чи штучної шкіри доволі міцні та мають досить великий об'єм.

Набирають розповсюдження й багаторазові торбинки з поліестеру, які можна прати в пральній машині. Доволі зручними є також надміцні паперові пакети, які розраховані на велику вагу і багаторазове використання.

У радянські часи, коли пластикові пакети ще були дефіцитом, громадяни масово використовували так звані "авоськи". Плетена сітка з натуральних або штучних ниток значно легша та компактніша за сумку-шопер. У теперішні часи ця легендарна торбинка, яка розрахована на велику вагу, починає повертатися в Україну як модний тренд.

Закон України "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" ухвалений Верховною Радою 1 червня. Контролювати дотримання цього закону Держпродспоживслужба буде шляхом планових та позапланових перевірок магазинів, кафе, ресторанів та ринків.

Зараз ви читаєте новину «Заборона поліетилену: з чим піти до магазину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі