вівторок, 18 травня 2021 18:05

"Ні" пластиковим пакетам: українські школярі масово шиють екоторбини
17

47269 екоторбинок пошили українські школярі за місяць
Фото: надані проєктом "Мішечок"
47269 екоторбинок пошили українські школярі за місяць
47269 екоторбинок пошили українські школярі за місяць
47269 екоторбинок пошили українські школярі за місяць
47269 екоторбинок пошили українські школярі за місяць

Школярі з усієї України за місяць пошили рекордну кількість екоторбинок. У межах Всеукраїнського проєкту "Мішечок" 21 873 учнів з 313 навчальних закладів, 24 областей України виготовили 47 269 мішечків, якими тепер користуються в повсякденному житті.

Хтось укладав усі ресурси в один особливий виріб, хтось розгортав цілу майстерню. Діти вигадували різні варіації торбинок: для круп, меду, хліба, печива тощо.

Торбинки шили переважно з використаних речей: джинсів, старих суконь, футболок, светрів чи одягу з секондхенду. Учасники наголошують на екологічності, привабливості та практичності торбинок, адже продукти в них зберігаються довше, ніж у пластикових пакетах.

Найбільше пошили школярі Дніпропетровської, Донецької, Хмельницької, Миколаївської, Сумської областей. Учасники виготовляли торбинки, розмальовували їх, прикрашали аплікаціями, витинанками, орнаментами, створюючи справжні витвори мистецтва. Старші діти шили торбинки самостійно, меншим допомагали батьки, родичі, а комусь навіть чотирилапі друзі. Мішечки перетворилися на справжній хіт весни.

"Попри труднощі через дистанційне навчання в частині шкіл цього року Всеукраїнський проєкт "Мішечок" побив торішній рекорд. Він запровадив моду на використання багаторазових торбинок, поширив ідею відмови від пластикових пакетів, які не можуть бути переробленими й лежать на звалищах від 100 до 500 років залежно від типу", – коментує Президент Міжнародного молодіжного руху "School Recycling World" Юлія Мархель.

У межах проєкту відбувся конкурс з індивідуальними й колективними номінаціями. Головний подарунок – принтер для сублімаційного друку – отримала середня загальноосвітня школа №98 міста Львова, де учні пошили цього року найбільше - 3160 мішечків.

Координаторка проєкту в школі Перскова Ірина зазначає: "Мішечки не лише практичні та сприяють збереженню довкілля, але й роблять дітей видимими в темну пору доби, оскільки оздоблені світловідбивними стрічками, що своєю чергою зменшує травматизм на дорозі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ганчір'я відправляємо для чистки зброї та гармат" - як працює магазин уважного споживання у Львові

Діти планують продавати мішечки на шкільних і міських ярмарках, проводити флешмоби на екотематику в інтернеті, влаштовувати просвітницькі акції біля супермаркетів, а у вересні подарувати разом із канцтоварами школярам соціально вразливих категорій.

Проєкт організував Міжнародний молодіжний рух "School Recycling World" за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру.

Зараз ви читаєте новину «"Ні" пластиковим пакетам: українські школярі масово шиють екоторбини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі