понеділок, 18 лютого 2013 19:58

За стабільну гривню Україна поплатилася падінням економіки - експерт

За стабільну гривню Україна поплатилася падінням економіки - експерт
Фото: radiosvoboda.org

Утримання курсу гривні коштувало Україні падіння економіки.

Про це заявив Колишній виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський у ефірі "Ера-FM".

"Ми втримали курс гривні на рівні 8 (гривень за долар) плюс-мінус 5%. Але чого це коштувала Україні? По-перше, економічного зростання. Починаючи з другого кварталу минулого року економіка Україна почала падати. Більше того, експортні можливості наших підприємств впали. На жаль, наша структура експорту не змінилася - сировинні товари, продукція металургії та хімії. З кінця 2011 року ціни на метал падають. За минулий рік виплавка сталі впала на 10%. Загалом промислове виробництво скоротилося майже на 2%. Це є наслідок політики уряду і Нацбанку щодо штучного втримання економічної ділової активності", - сказав Уманський.

Експерт нагадав, що золотовалютні резерви Національного банку України (НБУ) із серпня 2011 року скоротилися на $14 млрд.

"Ми на кінець серпня 2011 року мали резерви 38,5 мільярда доларів. Політика уряду і Нацбанку призвела до того, що на початок цього року резервів було 24,5 мільярда. Ми втратили 14 мільярдів лише задля утримання курсу гривні. Це потрібно терміново виправляти", - зауважив Уманський.

Зараз ви читаєте новину «За стабільну гривню Україна поплатилася падінням економіки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі