середа, 05 січня 2022 19:02

Вугілля з Казахстану не надходить до України - Міненерго

Вугілля з Казахстану не надходить до України - Міненерго
Росія блокує транзит вугілля через свою територію. Фото: golos.com.ua

Росія продовжує блокувати постачання енергетичного вугілля з Казахстану через свою територію.

Україна поки не має можливості отримати законтрактоване держпідприємством "Центренерго" казахстанське вугілля, заявив міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє "Економічна правда".

"Вугілля з Казахстану не йде. Є укладений контракт на 660 тис. тонн вугілля для опалювального сезону, але через дії з боку Російської Федерації відбувається блокування транзиту. Ні ми, ні "Центренерго" не бачимо можливості фізично це вугілля отримати", – сказав Галущенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль розповів, коли в Україну привезуть вугілля із США

При цьому, морським шляхом вугілля йде в Україну стабільно та з дотриманням графіку, повідомив міністр. Імпортований ресурс суттєво подешевшав, додав Галущенко.

"Якщо у період високих цін його вартість доходила до 300 доларів за тонну, то зараз йдеться про 140 доларів", - сказав він.

Казахстан є основним постачальником імпортного вугілля для "Центренерго". З середини листопада Росія в неофіційному режимі стримує його транзит через свою територію.

З 2 січня у Казахстані відбуваються протести. Масові акції невдоволення розпочалися у Жанаозені Мангістауської області. Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на скраплений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів. Згодом виходити на мітинги почали в інших містах країни.

Зараз ви читаєте новину «Вугілля з Казахстану не надходить до України - Міненерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі