середа, 18 травня 2011 10:22

Світовий банк позичив Україні $ 200 млн на заощадження енергії

Світовий банк позичив Україні $ 200 млн на заощадження енергії

Рада директорів Світового банку (СБ) схвалила виділення $ 200 млн кредиту в рамках фінансування "Проекту з енергетичної ефективності в Україні".

Позика профінансує інвестиції в програми з енергозаощадження в промислових компаніях, муніципалітетах і муніципальній власності, а також в енергосервісних компаніях.

Про це повідомляється в релізі СБ.

"Проект сприятиме досягненню Україною своїх амбітних цілей зниження енергоємності на 20% до 2015 року і на 50% до 2030 року. Це також буде сприяти зниженню залежності України від імпорту газу, отже, зниження ризиків у сфері енергетичної безпеки, а також знизить витрати енергії", - йдеться в релізі банку.

"Потенціал для підвищення енергоефективності в Україні величезний. Якщо країна поставить мету досягти зниження енергоємності на рівні Польщі, то це може знизити енергоспоживання приблизно на третину. У свою чергу, це може привести до скорочення споживання природного газу як мінімум на 30%", - сказав Мартін Райзер, директор СБ, що відає справами по Україні, Білорусі і Молдові.

Банк повідомив, що реалізація Проекту дозволить скоротити викиди СО2 на 1 млн т на рік. Очікується, що програма буде сприяти створенню нових робочих місць як безпосередньо, так і опосередковано за рахунок збільшення конкурентоспроможності внаслідок менших витрат енергії.

Позичальником виступив державний "Укрексімбанк".

Згідно з доповіддю, інвестиції в підвищення енергетичної ефективності будуть направлені на фінансування 6 суб-проектів: 1) модернізація неефективного і застарілого обладнання; 2) встановлення промислового обладнання високої енергетичної ефективності; 3) використання газових і теплових відходів від промислових процесів; 4) поліпшення виробничих систем; 5) зниження втрат енергії в комунальному секторі; 6) зниження втрат енергії в будівлях.

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк позичив Україні $ 200 млн на заощадження енергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі