понеділок, 08 липня 2013 10:30

Власна хімчистка дає $2 тисячі на місяць

Киянин Володимир Іллюк позаторік відкрив хімчистку у столиці. Почистити весільну сукню тут можна за 400 грн. Хімчистка чоловічого костюма обійдеться у 150 грн, сорочки - від 50 грн.

"Ціни великі не загинаю, щоб клієнти не йшли до конкурентів, - говорить підприємець. - Найчастіше чоловіки здають костюми, жінки - шуби, весільні сукні, м'які іграшки. Маємо свої секрети, як виводити плями. Десь потрібні сильні миючі засоби, десь - виручає сода і нашатирний спирт".

У Києві Іллюк відкрив чотири пункти прийому одягу в хімчистку.

"У березні чистили весільну сукню за 9 тисяч євро, - розказує бізнесмен. - Такі речі довіряю тільки майстрам з досвідом, бо потім доведеться відшкодовувати замовнику вартість плаття. Іноді приносять речі, які вже самі зіпсували. Жирну пляму на шовковій блузі жінка виводила сіллю і манкою так, що шовк вицвів на два тони".

Каже, найнижчі заробітки має влітку.

"Літо не люблю. Глухий сезон. Ніхто в хімчистки не ходить - їдуть на моря. Перші крупні замовлення маємо у вересні. Перед холодами люди несуть до нас шкіряні плащі, дублянки і шуби. Верхній одяг треба чистити в кінці сезону. За весну і літо плями глибоко в'їдаються", - зазначив Іллюк.

Щоб обладнати хімчистку, витратив $20 тис. - 160 тис. грн

"Купив три пральні машинки різної потужності і з різними функціями, прасувальний стіл, компресор, парогенератор, кабіну для зачистки і виведення плям, пароповітряний манекен для верхнього одягу, обладнання для сухого чищення і аквачистки", - зізнається бізнесмен.

Хімчисткою часто користується киянка Тетяна Шевченко. Вона скуповує вживані весільні сукні, чистить і пере їх, підшиває, оздоблює камінням Сваровські та перлинами. Потім продає або здає на прокат.

"Коли даю плаття на прокат, прошу у дівчат не здавати його в хімчистку, - розказує жінка. - Там часто сукню можуть зіпсувати. Одна здала в хімчистку, бо замазала травою. З корсета камінчики повідпадали, квіти на поясі розлізлися. Сукні без бісеру перу у пральній машинці: вивертаю, засовую у захисний чохол і ставлю на делікатне прання. Важко виводити краплі вина і шампанського, сліди від декоративної косметики. Плями від воску після вінчання виводжу праскою і носовичком. Якщо забруднення складне, відношу в італійську хімчистку під домом. Там не тільки плями виведуть, але й добре накрохмалять і розпрасують".

Зараз ви читаєте новину «Власна хімчистка дає $2 тисячі на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі