четвер, 14 квітня 2011 16:07

Влада запізнилася з приватизацією теплопідприємств - експерт

Приватизація підприємств української теплоенергетики запізнилася.

Таку думку висловив старший економіст, член наглядової ради Центру соціально-економічних досліджень "CASE-Україна" Володимир Дубровський.

"Щодо доцільності приватизації цих підприємств (теплоенергетики. - ред.) - я б сказав, що вона дуже запізнилася. За цей час їх основні фонди застаріли, вартість їх знизилася", - вважає він.

При цьому експерт підкреслив, що на вартість об'єктів теплоенергетики впливає цілий комплекс факторів, зокрема, стабільність ситуації в державі та регуляторна політика, а також зміни на міжнародних фондових ринках.

На думку Дубровського, при приватизації підприємств теплоенергетики державою спочатку була обрана невірна тактика.

"У нас чомусь спершу почали приватизувати розподільні мережі, можливо, тому що там є, так би мовити, готівкові кошти, вони ближче до споживача, що дозволяє контролювати певні підприємства. Тут був певний інтерес окремих бізнес-груп", - сказав він.

Дубровський упевнений, що логічніше було б спочатку приватизувати теплогенеруючі підприємства, так як розподільні компанії володіють інфраструктурою, приватизувати яку набагато складніше.

За словами експерта, відтягування приватизації теплогенеруючих компаній призвело до того, що частина їх була "прихватизована" тіньовим методом.

"Але вони все-таки потрапили в приватні руки, і зараз складають кращу частину таких підприємств", - зазначив він.

Нагадаємо, розпорядженням Кабміну від 11 квітня поточного року затверджено список підприємств енергетики для приватизації в 2011 році. Зокрема, підлягають продажу держпакети акцій компаній "Дніпроенерго" і "Західенерго".

Зараз ви читаєте новину «Влада запізнилася з приватизацією теплопідприємств - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі