вівторок, 12 квітня 2011 12:22

Експерт: Допомога Заходу "розбалувала" Україну в питаннях енергозаощадження

Експерт: Допомога Заходу "розбалувала" Україну в питаннях енергозаощадження

Донорська і технічна допомога з боку країн Заходу "розбалували" Україну в питаннях впровадження енергоефективних проектів, а також розвитку альтернативних джерел енергії.

Про це під час I Міжнародного бізнес-форуму з енергоефективності в Ризі, Латвія, заявила директор Європейсько-українського енергетичного агентства (ЄУЕА) Олена Рибак.

Хоча Україна намагається розвивати держпрограми з енергозбереження і технологій впровадження альтернативних джерел енергії, далі проектів на папері це майже не йде.

"Більшість механізмів державної мотивації енергозбереження - податкові пільги на імпорт обладнання, державна підтримка в рамках Нацпрограми енергозбереження до 2015 року, закон про "зелений тариф", останні законодавчі акти, які повинні послужити зрушенням у секторі енергозбереження в будівлях та системах теплопостачання, створюють більше питань, ніж відповідей... Перспектива отримання гранту стає мало не мотивацією нічого не робити, а просто чекати поки прийдуть європейці і вирішать всі проблеми за нас: напишуть нам нові закони, розроблять проекти, профінансують їх, створять нам робочі місця і піднімуть економіку", - сказала Рибак.

Вона вважає, що основними слабкими місцями, що перешкоджають успішній реалізації проектів енергоефективності та альтернативної енергетики в Україні, є: відсутність стимулів економії ресурсів на кожному з етапів виробництва, транспортування та споживання енергії; заполітизовані тарифні плани; слабкі правові та технічні норми, які впливають на інвестиційний клімат.

?

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Допомога Заходу "розбалувала" Україну в питаннях енергозаощадження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі