вівторок, 05 квітня 2011 10:31

Екологи закликали банки не фінансувати атомну енергетику України

Екологи закликали банки не фінансувати атомну енергетику України

Європейські банки не повинні підтримувати атомне майбутнє Україні.

Таку думку висловила експерт Національного екологічного центру України Олена Міскун.

"Це будівництво призведе до того, що Україна стане атомно-енергетичним додатком Європи. Проблема захоронення та утилізації радіоактивних відходів у країні ще не вирішена, і коштів від експорту електроенергії ніколи не вистачить на покриття цих витрат", - зазначила експерт.

Поки Європейський інвестиційний банк не приєднався до цього проекту, але ймовірність велика, сказала Міскун, тому що провідні напрямки співробітництва з Україною лежать саме в енергетичній площині. Банк повинен стояти на позиціях Європейського Союзу, який виступає за розвиток відновлюваної енергії та реалізації програм з енергозбереження, додала експерт. Саме цього вимагає сьогодні Україна, а не будівництва нових атомних реакторів або продовження діяльності старих, зазначили в екологічному центрі.

В енергетичній стратегії України, яку також розкритикували екологи, передбачено будівництво 22 нових ядерних реакторів і експлуатація 11 старих блоків. Зараз ЄБРР виділяє мільйони євро для різних проектів, пов'язаних з діючими в Україні АЕС. У банку такі проекти називають "поліпшенням рівня захисту атомних електростанцій". Однак в Україні це розуміють як продовження роботи все старіючих енергоблоків, зазначила Міскун.

Зараз ви читаєте новину «Екологи закликали банки не фінансувати атомну енергетику України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі