субота, 01 травня 2021 15:00

"Вітчизняного газу на повне закриття потреб населення не вистачає" - почали діяти річні тарифи

"Вітчизняного газу на повне закриття потреб населення не вистачає" - почали діяти річні тарифи
Українці навчились економити газ. Фото: Олена Луценко

З 1 травня побутових споживачів газу автоматично перевели на річний тарифний план. Вартість кубометрів усі постачальники оприлюднили наприкінці квітня. Розцінки на газ можна зменшувати, але компанії не можуть протягом року встановлювати вартість вище річного тарифу, розповів Gazeta.ua експерт із енергетики Святослав Павлюк.

- У річних пакетах невідомо за якою ціною споживач фіксує свій річний контракт. Зараз у нас є вартість Нафтогазу і РГК — близько 8 тисяч гривень. У травні газ почне дешевшати, а в червні й липні ціна стане ще нижчою. Виникає питання: за якою ціною зафіксували річний контракт? Немає ніде опису процедури.

Якою буде ціна газу?

Цього року газ буде коштувати дорожче, ніж торік. Минулого року мали найнижчу за останні декілька років ціну на газ на європейських ринках. Вартість впала в березні і до травня-червня була дуже низькою. У 2021-му весна затягнулась. Системи опалення працювали до кінця квітня. В березні-квітні ціни на газ були на рівні грудневих, як у розпал опалювального сезону.

У 2020 році ціни обвалились до 3-4 тисяч гривень за тисячу кубів. Зараз є дефіцит через затяжну зиму, побоювання наступного сезону, також політична невизначеність через Північний потік-2. Те, що взимку газ коштуватиме понад 10 тисяч гривень — це точно. Треба брати до уваги те, що два роки тому вартість ресурсу включала в себе ще й вартість розподілу. І розцінки були на нього значно меншими. Зараз розподіл становить близько 2 тисяч гривень додатково до вартості газу. Якщо ми говоримо про ціну 8 тисяч за тисячу кубів, то з доставкою до житла - буде 10 тисяч. А якщо вартість газу підніметься взимку до 10 тисяч, то з доставкою вийде 12 тисяч. Це буде найбільша ціна, яку платили громадяни за газ в Україні.

Чи може він подешевшати влітку?

Цього року подешевшання не буде. Змінилася ситуація. Торік на європейському ринку спостерігали влітку падіння вартості, а зараз такого немає. Нафтогаз наприкінці 2019 року закупив величезні об'єми газу, вони були найбільшими за останні 15 років. Ми зайшли в зиму, а росіяни пообіцяли закрити транзит. У такому разі наші східні області залишилися б без газу. Система не може працювати в обидві сторони. На Сході ми, грубо кажучи, з транзитної труби беремо ресурс. А на Заході — викачуємо з газосховищ. Тому наприкінці позаминулого року Нафтогаз накупив багато газу, щоб забезпечити енергетичну безпеку країни. Потім вартість ресурсу впала і його продавали нижче собівартості.

Уряд переконує, що газопостачальні компанії можуть знизити ціну через конкуренцію за споживача. Це можливо?

Є конкуренція між імпортним газом і українським. Вітчизняного газу на повне закриття потреб населення не вистачає. За рахунок того, що ціна різко виросла за останні 6 років, в нас скоротилося споживання. Наприклад, 2010 року використовували для потреб населення і теплокомуненерго близько 30 мільярдів кубів, а зараз - 16-17. Зараз не забезпечуємо газом окуповані території Донбасу, немає Криму. Хоча півострів мав своє газовидобування на шельфі Чорного моря. Українці почали реально економити газ, поводитися ощадливіше. І тепер споживаємо його на 10 мільярдів кубів менше.

Новий очільник НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що вартість газу для населення можна зменшити за рахунок більшого видобутку в Україні. Це реально зробити?

Газовики кажуть, що так. Запевняють, що в Україні великі розвідані запаси газу. Але він залягає глибоко, тому непросто добути. В 70-ті роки в Україні було багато газу, котрий залягав неглибоко. Добували по 70 мільярдів кубів. Зараз є газові родовища на глибині 6-7 кілометрів. Це вже інші технології, значно дорожчі. Плюс треба враховувати, що з пробурених свердловин продуктивною є кожна п'ята або й 10. Тобто великі інвестиції часто не виправдовуються.

Очевидно, що видобування власного газу буде нарощуватися. У нас є перспективи, але цей газ не буде дешевий. Треба закупити бурові установки, провести відповідне облаштування місця, буріння.

Скільки часу потрібно на розробку нових свердловин?

Це постійний процес. Нормальна організація, видача державній компанії спецдозволів на буріння нових свердловин — це питання кількох місяців. Чисто технологічно все може затягнутися на місяці, роки. Як правило, між початком робіт і відчутним ефектом, який можна комерційно використовувати, йде до півтора року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці почнуть забирати гроші з банків — економіст про оновлені правила призначення субсидій

У яких регіонах України зараз ведуть найбільший видобуток?

Це Полтавщина, Харківщина, Чернігівщина. Є родовища в західних регіонах, на Волині. Місцем найгустішого залягання газу в Україні є Полтавщина. Останнім розпорядженням Коболєва на посаді голови Нафтогазу, був початок геологорозвідувальних робіт на шельфі Чорного моря.

Можливо, комерційні компанії спеціально поки що не хочуть нарощувати видобуток вітчизняного газу, бо ціна невисока. Це як золотий запас під землею лежить. Поки уряд покладає спецобов'язки продавати газ дешевше, думають — почекаємо рік, а там ціна підніметься.

Також Юрій Вітренко заявив, ще одна можливість знизити вартість газу — це тиск Нафтогазу на Газпром. Що мається на увазі?

Це питання точки передачі. Щоб європейці купували газ не на західному кордоні і на хабі ТТФ, а на східному кордоні України. Тоді ціна буде формуватися у нас. Відповідно, це буде впливати на вартість газу. Він буде доступний і для внутрішнього ринку. Таким чином можна знижувати ціну.

28 квітня Кабінет міністрів повідомив про припинення повноважень голови правління Нафтогаз України – Андрія Коболєва. Замість нього компанію очолив Юрій Вітренко. Коболєв очолював Нафтогаз із березня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «"Вітчизняного газу на повне закриття потреб населення не вистачає" - почали діяти річні тарифи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі