середа, 22 грудня 2021 18:11

Угорщина зберігатиме газ в Україні

Угорщина зберігатиме газ в Україні
Україна зможе збільшити імпорт газу з ЄС / ОГТСУ

Оператори газотранспортної системи України та Угорщини уклали угоду про взаємодію, у якій прописали, що Будапешт зберігатиме газ в Україні.

Угода спрямована на посилення енергетичної безпеки України. Про це повідомляє ОГТСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна газу у Європі двічі за день побила історичний рекорд

Україна збільшує гарантовані потужності майже на 30% і надає доступ до нових джерел природного газу, зокрема, терміналу скрапленого природного газу на хорватському острові Крк.

Угода дозволить транспортувати з Угорщини в Україну до 8 млн куб. м газу щодоби. Загалом Україна матиме змогу імпортувати до 35 млн куб. м із Європи в день.

Договір підписали з угорською стороною, з якою Київ 2021 року імпортував 90% газу реверсом.

Загалом Україна зможе імпортувати з ЄС 287,2 млн куб. м газу в день. З них 252,2 млн - так звані переривчасті потужності, які за браком транзиту не можна використовувати.

27 вересня Угорщина підписала довготривалий контракт щодо організації постачання газу з російським Газпромом. Термін угоди - 15 років. Вона передбачає постачання в Угорщину 4,5 млрд куб. м газу щороку в обхід України. З 1 жовтня Росія припинила транзит газу через Україну в Угорщину. Представники ГТС України кажуть, що Київ має чинні контракти з Москвою щодо транзиту газу, а отже, Москва має заплатити за повний обсяг послуг попри відмову від транзиту. 13 жовтня президент Росії Путін заявив про неможливість нарощування обсягів транзиту газу через Україну начебто через ненадійність української ГТС. У оператора ГТС назвали це маніпуляцією з метою прискорити запуск "Північного Потоку-2".

22 грудня Нафтогаз подав скаргу до Єврокомісії на Газпром, звинувативши його у зловживанні положенням на європейському ринку газу, що призвело до збільшення цін на паливо.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина зберігатиме газ в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі