субота, 01 жовтня 2022 08:59

В Україні підвищили мінімалку: на що це вплине

В Україні підвищили мінімалку: на що це вплине
ФОПи платитимуть більше податків з 1 жовтня. Фото: pixabay.com

Відсьогодні в Україні на 200 грн підвищили мінімальну зарплату. Цьогоріч це перше та єдине підвищення, 2023 року підвищень уже не буде.

Згідно з законом про державний бюджет розмір мінімальної заробітної плати зріс із 6,5 тис. грн до 6,7 тис. грн.

"1 жовтня збільшиться розмір єдиного соціального внеску, який мають сплачувати фізособи-підприємці. Це пов'язано зі збільшенням розміру мінімальної зарплати. Для ФОП третьої групи, яка найпоширеніша в Україні, це означає, що зміниться і розмір ЄСВ. Він зросте до 1474 грн (було 1430 грн) і, відповідно, ЄСВ за IV квартал становитиме 4422 грн. Водночас максимальна ставка ЄСВ за місяць становитиме не більш як 22 110 грн за квартал (тобто 7370 грн за місяць)", – ідеться у повідомленні.

Здебільшого це стосується ФОПів, а також підприємств, де працівникам сплачують мінімальну зарплатню. Загалом в Україні зареєстровано близько 2 млн ФОПів, з яких 1,5 млн платять єдиний податок. Крім того, максимальна база нарахування ЄСВ становить 15 мінімальних зарплат. 2022 року до жовтня це було 97,5 грн, а з 1 жовтня – 100 500 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали статті витрат у бюджеті, які точно не скоротять у 2023 році

Зростання мінімальної зарплати стало підставою для перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли 65 років і старші та мають страховий стаж: чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. З 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком таких пенсіонерів становитиме 2680 грн.

Працюючим людям, зокрема тим, хто забезпечує себе роботою самостійно та зареєстрованим як ФОП, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% мінімальної заробітної плати будуть встановлені після звільнення з роботи.

Від мінімальної зарплати залежать і посадові оклади бюджетників. В уряді стежать за тим, щоб оклад працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки становив 44,5% від мінімальної зарплати.

З 5 жовтня Національний банк України повертає заборону на Р2Р-перекази з гривневих платіжних карток українських банків на картки іноземних банків. Регулятор вважає, що це сприятиме захисту міжнародних резервів країни.

Дозвіл на Р2Р-перекази за кордон з гривневих платіжних карток ухвалили у квітні 2022 року. Він дав змогу українцям підтримати під час найважчого періоду своїх близьких, які вимушено переїхали в інші країни через повномасштабну агресію РФ.

Після понад семи місяців воєнного стану роль такого інструмента для підтримання громадян за кордоном зменшилася, водночас ризики його використання, щоб обійти обмеження на купівлю валюти, збільшуються.

Зараз ви читаєте новину «В Україні підвищили мінімалку: на що це вплине». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі