понеділок, 29 травня 2017 11:22

В Україні можуть "випадково" легалізувати заборонені гральні автомати

В Україні можуть "випадково" легалізувати заборонені гральні автомати
Нові ліцензійні умови від Мінфіну порушують Закон про заборону грального бізнесу і Закон України про державні лотереї, які діють зараз. Фото: NavkoloNas.com

Міністерство фінансів розробило проект ліцензування лотерейного ринку, який відкриває лазівку для легалізації гральних автоматів в Україні.

Про це в ефірі "5 каналу" заявила експерт лотерейної сфері Зоряна Топорецька.

За її словами, Мінфін намагається обійти Верховну Раду, яка кілька разів відмовлялась проголосувати за урядові законопроекти щодо легалізації азартних ігор, визнаючи їх корупційними.

Цього разу чиновники пропонують дозволити гральні зали з терміналами ЛТС (лотерейні термінали самообслуговування). При цьому Мінфін не вимагає сертифікації програмного забезпечення.

"Під цією маркою існуватимуть заборонені сьогодні гральні зали. Але тепер вони працюватимуть легально як розповсюджувачі лотерей. У кожному залі поставлять кілька класичних тиражних лотерей, які ми всі знаємо", - впевнена Топорецька.

Нардеп від БПП Павло Кішкарь також заявив, що без сертифікованих програм, термінал ЛТС легко перетворити в "однорукого бандита". Тобто в звичайний гральний автомат, заборонений в Україні з 2009 року.

"Якщо ми повертаємо ЛТС - вони будуть на кожному кроці. Інструменти з визначення відсотка виграшів і програшів можна накручувати, як хочеш, оскільки в ліцензійних умовах немає системи контролю та моніторингу", - заявив народний депутат Кішкарь.

За словами нардепа, ліцензійні умови від Мінфіну безпосередньо порушують і закон про заборону грального бізнесу, і закон про державні лотереї, які діють зараз.

Газета "Дзеркало тижня" у своїй статті також вказує, що умови ліцензування лотерейників від Мінфіну не поділяють лотереї "Тото" і букмекерство.

Останнє відноситься до азартних ігор і заборонене в Україні. У результаті такого ліцензування лотереї Україна може отримати заодно і легалізацію азартних ігор.

"Проект ліцензійних умов майже не контролює грошовий потік від лотерей. Весь контроль лотерейного ринку зводиться до використання звичайних касових апаратів у пунктах реалізації лотерей", - пише "Дзеркало тижня".

Крім того, ліцензійні умови встановлять на ринку монополію одного оператора - УНЛ. Мінфін пропонує не видавати ліцензії підприємствам, що потрапили до списку санкцій РНБО.

Нагадаємо, всього на українському ринку державних лотерей працюють 3 компанії - УНЛ (Українська національна лотерея), "Патріот" і "М.С.Л." (Молодьспортлото). З вересня 2015 року "М.С.Л." і "Патріот" потрапили до списку санкцій компаній в Україні.

Головний аргумент, який використовувало СБУ, щоб занести "М.С.Л." у список санкційних компаній - лист 5-річної давності власника компанії Георгія Ложенка. 2012 року "М.С.Л." запропонували Мінфіну проект фінансування Євро-2012, в якому партнером вказали "Альфа-банк".

Сам банк і тоді, і зараз не був в структурі власності компанії. Єдині фінансові відносини "М.С.Л." і "Альфа-банк" - звичайний кредит. Пізніше СБУ відмовилося від своїх претензій до "М.С.Л", але компанія залишилася в списку санкцій.

Компанія УНЛ сьогодні залишилася монополістом на ринку. Тільки проти неї до сих пір не ввели санкції, незважаючи на визнання нею співпраці з фірмами, які СБУ звинувачує в підтримці терористів.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можуть "випадково" легалізувати заборонені гральні автомати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі