четвер, 10 жовтня 2024 13:09

В Україні зростає заробітна плата - Нацбанк назвав причини

В Україні зростає заробітна плата - Нацбанк назвав причини
У Нацбанку повідомили про зростання в Україні заробітної плати. Фото: aktualno.km.ua

Роботодавці в Україні підвищують заробітну плату своїм співробітникам, щоб залучити нових працівників.

До цього спонукало пожвавлення економічної активності та збільшення попиту на працівників, йдеться у жовтневому макроекономічному й монетарному огляді Національного банку.

За даними НБУ, підприємства змогли заповнити лише 71% своїх штатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільшою проблемою при пошуку роботи є низькі зарплати - опитування

Нацбанк провів оцінку доходів населення, зважаючи на середню пенсію, середню зарплату для нарахування пенсій, дані Пенсійного фонду, а також рівень надходжень єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

В огляді зазначається, що конкуренція роботодавців за кваліфікованих працівників і надалі зумовлюватиме підвищення зарплат. Так, 77% підприємців планують підвищувати зарплату у 2024 році.

Раніше Нацбанк наводив дані, що середньомісячна зарплата в першому кварталі 2024 року зросла на 22,5% порівняно з аналогічним періодом 2023 року, оскільки підприємства й надалі відчувають брак кваліфікованих працівників.

В Україні середня заробітна плата за вакансіями у серпні 2024 року порівняно з серпнем минулого року зросла на 18,9% до 19 674 грн, повідомило Міністерство економіки. А середня зарплата за резюме зросла за рік на 14% до 20 503 грн.

Найбільшою у першому півріччі була середня зарплата у сфері "Інформація та телекомунікації" - 49 831 грн.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зростає заробітна плата - Нацбанк назвав причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі