вівторок, 06 липня 2021 12:27

В Україні розпочався сезон лохини — назвали ціну

Українські виробники ягід розпочали збирання врожаю лохини з відкритого ґрунту.

Старт сезону затримався на 10-14 днів у порівнянні з попереднім, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Автор: Олена Луценко
  На оптових ринках є місцева та імпортна лохина
На оптових ринках є місцева та імпортна лохина

Зараз ціни на дрібногуртові партії лохини з місцевих господарств — 250-350 грн/кг. Це на 20% дешевше, ніж торік.

Тиждень тому на відкритих продовольчих ринках роздрібні ціни на першу лохину варіювалися від 350 грн/кг до 500 грн/кг. До кінця тижня деякі роздрібні продавці знизили вартість до 270 грн/кг.

У супермаркетах продають переважно місцеву тепличну лохину та імпортну. У сегменті фасованої ягоди була лохина з Нідерландів за 600-700 грн/кг.

На гуртових ринках є місцева та імпортна лохина. Ціни на ягоди почали знижуватися. На початку цього тижня середня ціна на місцеву тепличну лохину та ягоду, імпортовану з Іспанії, зрівнялася - 300 грн/кг. Перші дрібногуртові партії ґрунтової лохини продають дешевше. Певні виробники пропонують за 230 грн/кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збирання лохини - скільки можна заробити за день

"Виробники також очікують, що ціни на лохину можуть знизитися вже з наступного тижня, оскільки пропозиція лохини на ринку різко зросте. Виробництво лохини в Україні цього року збільшиться, бо в плодоношення вступають нові плантації, закладені раніше", - повідомили аналітики EastFruit.

За останні чотири роки площі під лохиною в Україні збільшилися вшестеро. На початок 2021 року нею засаджено майже 2 тисячі гектарів, за офіційною статистикою. За неофіційною — 3 тисячі. З'являються нові виробники, розширюються ті, що є, — розповідає 25-річний Федір Прима, головний агроном агрокомпанії "Еко-Парк". Вона вирощує лохину на Чернігівщині.

Ягоду можна збирати машинним методом. Але щоб отримати продукцію високої якості, фермери використовують переважно ручне збирання. Торік працівників вистачало. За 1 кг зібраної лохини платять майже 12 грн. Людина за день може нарвати від 40 до 60 кг.

Зараз ви читаєте новину «В Україні розпочався сезон лохини — назвали ціну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі