середа, 25 березня 2015 11:57

В Росії збираються відібрати акції Коломойського в Evraz

В Росії збираються відібрати акції Коломойського в Evraz
Фото: radiosvoboda.org

Прокуратура і Слідчий комітет Росії перевірять, чи є український бізнесмен Ігор Коломойський акціонером російської гірничо-металургійної компанії Evraz. Відповідний запит направили депутати Держдуми Валерій Рашкін і Сергій Обухов, пише видання "Известия".

"Глибоко переконаний, що бізнес Коломойського потрібно викорчовувати з Росії, тому що це явний ворог нашої країни, усього російського, дружби народів. Коломойcький - націоналіст, фінансує "Правий сектор", який в Росії оголошений терористичною організацією", - заявив виданню Рашкін.

У випадку якщо факт приналежності Коломойському частки в російській компанії підтвердиться, до вже заарештованих в Росії активів українського олігарха - офісної будівлі в Москві, оздоровчого комплексу "Таврія" в Криму - можуть додатися і акції Evraz.

"Згідно з даними офіційного сайту Evraz, вказаний олігарх не входить в число осіб, які прямо або непрямо володіють більш як 3% акцій компанії, що проте не означає, що пан Коломойський взагалі не є бенефіціаром", - йдеться у запиті.

За словами Рашкіна, акції Evraz, якщо вони є у Коломойського, мають бути заарештовані і націоналізовані. За результатами перевірки депутати попросили прокуратуру розглянути "питання про припинення відповідно до російського законодавства можливих джерел фінансування Ігорем Коломойським і підконтрольними йому структурами, пов'язаними з компанією Evraz, екстремістської (терористичної) і іншої злочинної діяльності".

Нагадаємо, Ігор Коломойський став акціонером Evraz в 2008 році, коли продав російській компанії свої металургійні активи - Дніпропетровський металургійний завод імені Петровського (95,57%), гірничо-збагачувальний комбінат "Суха Балка" (99,25%), коксохімічні заводи "Дніпрококс" (98,65%), "Баглейкокс" (94,37%) і "Дніпродзержинський" (93,86%). Сума угоди становила понад $1 млрд.

Окрім цього, Коломойський отримав 4 195 150 акцій Evraz, повідомляла компанія. У своєму повідомленні від 10 листопада 2011 року Evraz називав Коломойського бенефіціаром фірми Torcensta, якій на той момент належало 4,56% Evraz plc.

За даними Bloomberg на 23 березня 2015 року, компанія Torcensta Holding володіє 2,24% Evraz. Виходячи з сьогоднішніх котирувань Evraz на Лондонській біржі, вартість цього пакету становить близько $100 млн.

Зараз ви читаєте новину «В Росії збираються відібрати акції Коломойського в Evraz». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі