четвер, 04 лютого 2021 14:52

Торік економіка України повернулась на докарантинний рівень

Торік економіка України повернулась на докарантинний рівень
Під час березневого локдауну ВВП впав приблизно на 12%. Фото: pixabay

Торік падіння ВВП України становило 4%, але вже в 4-му кварталі економіка повернулась на доковідний рівень.

Перевірять цей прогноз, коли Держстат оприлюднить відповідні дані за 2020 рік, цитує президента Європейської Бізнес Асоціації Томаша Фіалу "Новое время".

"Падіння ВВП на 4 відсотки - один з найкращих результатів у Європі. Торік падіння в єврозоні становило 6,8 відсотка, у Євросоюзі - приблизно під 7 відсотків. Україна набагато краще провела 2020 рік. Якщо здійсниться наш прогноз, то ми вже в 4-му кварталі 2020 року досягли рівня ВВП 4-го кварталу 2019-го, повернулися на доковідний рівень", - сказав Фіала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пробачте, але це ж втрати" - експерт про українські локдауни

За його словами, під час березневого локдауну ВВП упав приблизно на 12%.

"Але в 3-му кварталі в нас відбулося швидке відновлення. Протягом 3-го кварталу не сильно постраждали доходи населення, які за результатами року виросли в реальному обчисленні десь на 8 відсотків. Роздрібні продажі виросли на 8 відсотків, тому споживання населення теж допомогло швидкому відновленню. Підтримав інвестиції досить високий дефіцит бюджету - 5,9 відсотка. Допомогли проєкти на зразок "Великого будівництва". Звичайно, інвестиції приватного сектору скоротилися", - додав президент ЄБА.

На його думку, допомогла також відсутність великих коливань курсу і відтоку депозитів з банків.

Протягом 2020 року світова економіка втратила чверть мільярда робочих місць. Це вчетверо більше, ніж під час фінансової кризи 2008−2009 років.

Зараз ви читаєте новину «Торік економіка України повернулась на докарантинний рівень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі