понеділок, 17 липня 2017 15:23

"Укрпошта" підписала вигідний контракт, який зробить Україну країною з пріоритетом безготівкових платежів - Олександр Пранов

  "Укркарт" виставив за свої послуги 214,35 млн грн, тоді як стартова ціна тендера була 430 млн грн
"Укркарт" виставив за свої послуги 214,35 млн грн, тоді як стартова ціна тендера була 430 млн грн

Процесингова компанія "Укркарт" виграла тендер на надання протягом 5 років держкомпанії "Укрпошті" послуг з обробки транзакцій з використанням платіжних карт і підключення до міжнародних платіжних систем "Visa" та "MasterCard", а також національну платіжну систему "Простір". Торги відбулися через електронну систему держзакупівель Prozorro.

"Укркарт" виставив за свої послуги 214,35 млн грн, тоді як стартова ціна тендера була 430 млн грн. Саме так "Укрпошта" оцінила вартість покупки необхідних їй послуг з технологічного консалтингу і прогнозовану кількість карткових транзакції.

У конкурсі крім переможця "Укркарт" брали участь "Український процесинговий центр" (UPC), "ТАС Лінк" і "Перший український міжнародний банк" (ПУМБ).

"ТАС Лінк" Сергія Тігіпка і ПУМБ Ріната Ахметова виключили з конкурсу з причин невідповідності поданого пакета документа вимогам тендерної документації, зокрема був відсутній переклад на українську або російську мови.

В "ТасЛінк" заявили, що ця вимога незаконна, тому що закон "Про засади державної мовної політики" говорить: основними мовами в сфері інформатики є українська, російська та англійська.

Компанія подала скаргу на дії "Укрпошти" в Антимонопольний комітет, однак не сплатила за оспорювання процедури суму 15 тис грн у повному обсязі, через що АМКУ залишив скаргу без розгляду.

У підсумку, на торгах залишилися дві процесингові компанії. Але пропозиція UPC в 353,3 млн виявилася вищою запропонованого "Укркарт".

У своїй заяві на офіційному Facebook голова правління "Укркарт" Олександр Пранов прокоментував умови контракту таким чином:

"Це дуже вигідний для державного провайдера фінансових послуг контракт. Ми, компанія "Укркарт", запускаємо повноцінну технологічну платформу, навчаємо фахівців і супроводжуємо контракт від дзвінка до дзвінка. Однак, якщо "Укрпошта" проведе тільки одну транзакцію, вона і оплачує вартість проекту як за одну транзакцію. Навіть незважаючи на такі жорсткі умови ми вважаємо цей контракт для нас стратегічним, а ціну в 50% від стартової - виправданою. Адже для нас це ще і реалізація стратегії поетапного переходу в "небанк" і націленість на нові бізнес-пріоритети розвитку компанії".

За словами Пранова, вартість угоди з "Укрпошою" не повинна викликати здивувань. 214,35 млн грн на 5 років - це середньомісячний платіж у розмірі трохи більше 3,5 млн грн. Але обсяг проведених операцій буде великим - майже 1,5 млрд штук. Це у багато разів більше ніж, наприклад, обсяги одного з великих державних банків, - повідомив глава "Укркарт" в коментарі для "Укрновин".

Що стосується збільшення прибутковості "Укркарт" в цілому, то в компанії прокоментували цей показник як незначний з огляду на очікуваний розриву майже 20-річної співпраці з "Укргазбанком".

"У разі реалізації запланованих обсягів операцій за існуючими і залученими клієнтами, в поточному році ми очікуємо збільшення прибутковості компанії в 1,2 рази. У 2017 році ми вже підключили до обслуговування кілька нових перспективних банків, тому залучення такого великого клієнта як "Укрпошта" є абсолютно закономірним і зайвий раз підтверджує правильність обраної нами стратегії розвитку", - повідомив Пранов.

Він також уточнив, що "Укрпошта" майже 10 років планувала запустити власний еквайринг, але це відкладалося як з технічних, так і з політичних причин. Держоператор підписав дуже вигідний контракт, який вже в найближчі роки зробить Україну країною з пріоритетом безготівкових платежів", - заявив Пранов.

При цьому він виключив усі звинувачення на адресу своєї компанії, які напередодні з'явилися в ЗМІ: "Немає жодної офіційної заяви про недобросовісність "Укркарт", крім пари постів у соціальних мережах. В одній з кримінальних справ, що згадуються ЗМІ в контексті з нашою компанією, "Укркарт" не є відповідачем, а, скоріше, об'єктом успішного запобігання спроби рейдерського захоплення. У другому випадку - саме ми ініціювали дану кримінальну справу проти одного з попередніх голів правління. Третя справа взагалі не має відношення до "Укркарт" і згадується в зв'язку з нами через непорозуміння", - пояснив Пранов.

Сергій Козлов, екс-продюсер конференції BankOnline, повідомив: "У компанії "Укркарт" працюють хороші фахівці, здатні інтегрувати технологічні потреби більш ніж 10 тисяч відділень держоператора. У кожне поштове відділення потрібно встановити по якомусь сертифікованому терміналу, який вміє обслуговувати картки і приймати чіп. Це все недешево".

Олександр Карпов, директор міжбанківської асоціації платіжних систем ЕВА, повідомив про діри в законодавстві, які поки не дозволяють емітувати картки небанківським вендорам:

"Викликає питання: яким чином вся ця діяльність буде здійснюватися, якщо не буде прийнятий закон про ліцензування на здійснення "Укрпоштою" такого роду дій. Так, частину операцій "Укрпошта" може робити відповідно до діючої версії закону про платіжні системи - як мінімум розставляти термінали і приймати платежі, тобто займатися еквайрингом. А ось права на емісію карт і всього іншого у "Укрпошти" поки немає", - повідомив Олександр Карпов.

Як відомо, державний "Ощадбанк" також веде переговори з "Укрпоштою" про розміщення POS-терміналів в її відділеннях. Але сторони поки не домовилися про розмір комісії. У самому держбанку заявили, що 5 тис терміналів, згідно середньоринкової вартості, обійдуться в 40 млн грн.

  "Укркарт" виставив за свої послуги 214,35 млн грн, тоді як стартова ціна тендера була 430 млн грн
"Укркарт" виставив за свої послуги 214,35 млн грн, тоді як стартова ціна тендера була 430 млн грн
  "Укркарт" виставив за свої послуги 214,35 млн грн, тоді як стартова ціна тендера була 430 млн грн
"Укркарт" виставив за свої послуги 214,35 млн грн, тоді як стартова ціна тендера була 430 млн грн
Зараз ви читаєте новину «"Укрпошта" підписала вигідний контракт, який зробить Україну країною з пріоритетом безготівкових платежів - Олександр Пранов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі