пʼятниця, 04 березня 2011 11:30

Українські жінки заробляють менше, ніж чоловіки, хоча працюють так само

Українські жінки заробляють менше, ніж чоловіки, хоча працюють так само

ООН відзначає, що в Україні загострилися проблеми з дотриманням прав жінок. В країні зберігається гендерна нерівність. Жінки працюють за тими ж умовами, що і чоловіки, а отримують на 30% менше.

Міжнародні організації стурбовані тим, що під час адміністративної реформи забезпечення рівності жінок і чоловіків залишилося поза компетенцією уряду: ліквідували відомство, що опікувалося жіночими проблемами. Міністерство сім'ї, молоді і спорту реформоване в Держслужбу молоді і спорту. Новостворене відомство тепер не займатиметься проблемами сім'ї, гендерної політики, профілактики домашнього насильства, протидії торгівлі людьми.

Ці питання в Україні зараз надзвичайно актуальні, наголошує зааступниця директора представництва Програми розвитку ООН в Україні Олена Панова. За її словами, українські жінки не мають доступу до влади. Тільки 8% жінок представлені в українському парламенті, жодної жінки не має у складі Кабміну, є суттєвою різниця в заробітній платі жінок і чоловіків за працю рівної цінності. Попри це рівень вищої освіти жінок є однаковим з чоловіками. Насильство в сім'ї  та торгівля людьми в Україні мають гендерне забарвлення. Понад 90% жертв домашнього насильства і 80% жертв торгівлі людьми – це жінки.

"Дуже часто в Україні жінок змальовують стереотипно, що жінки тут є предметом естетичної насолоди, краси, задоволення, або як машини для виконання хатніх обов'язків. Це не припустимо. Це принижує", - сказала Панова, виступаючи на відкритті київського форуму "Суспільство рівних можливостей".

Заступниця голови Представництва Європейського Союзу в Україні Марія Юркова нагадала, що ЄС виділив Україні 14 мільйонів євро на підтримку гендерних програм, а натомість проблеми рівності між жінками та чоловіками в країні не поліпшуються.

Зараз ви читаєте новину «Українські жінки заробляють менше, ніж чоловіки, хоча працюють так само». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі