понеділок, 21 вересня 2020 15:08

Українські підприємці їдуть на заробітки в Польщу - дослідження

Українські підприємці їдуть на заробітки в Польщу - дослідження
Власники малого бізнесу в Україні розорились і поїхали на заробітки. Фото: pixabay

Українці, які мали власний малий та середній бізнес і збанкрутіли на карантині, їдуть на заробітки до Польщі.

Таких випадків значно побільшало, повідомляє Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, передає "Економічна правда".

Також конкуренцію їм почали складати трудові мігранти з Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заробітчанам в Польщі змінили правила карантину

"Економічна ситуація в Україні змушує їхати на роботу в Польщу власників малого та середнього бізнесу, які не впоралися з наслідками карантинних обмежень і закрили свій бізнес. Вони становлять майже 15 відсотків українців, що їдуть на роботу на польські заводи і фабрики", – підкреслили в аналітичному центрі.

У компанії також зазначили, що до Польщі на роботу активно потягнулися мешканці Білорусі після загострення політичної ситуації в країні. Це менеджери і директори компаній, власники бізнесу, архітектори, лікарі та представники творчої інтелігенції (актори, балерини). Насамперед вони хочуть працевлаштуватися за фахом або знайти висококваліфіковану роботу. Також значно зріс попит на робітничі спеціальності в Польщі від громадян Білорусі.

"Зазвичай наша фірма працевлаштовувала щомісяця приблизно 3 відсотки громадян Білорусі від загального числа працівників. За останній місяць – кількість зросла до 9 відсотків. І крім цього, чекаємо що вже через 1,5 місяця чисельність білорусів серед наших працівників зросте до 20 відсотків, коли їм оформлять робочі візи, які зараз в процесі", – заявив генеральний директор компанії Gremi Personal Томаш Богдевич.

Досвідченіші в трудовій міграції працівники з України часто спочатку працевлаштовуються на виробництві, а згодом, отримавши досвід і підучивши мову, відкривають в Польщі свій бізнес або шукають більш висококваліфіковану роботу. Білоруські мігранти – представники інтелігенції та менеджери – зараз нагадують українців на початку 2000-х, коли вони ще не розуміли міграційні реалії: де і як шукати вакансії і чи можна розраховувати за кордоном на рівнозначну роботу, як на батьківщині.

Управління прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Словаччини депортувало 23 нелегальних робітників. 6 із них - українці. За даними поліції Словацької Республіки, 17 робітників із Сербії і 6 з України були депортовані з підприємств, розташованих у Зволені, Голичі та в районі Нове Место-над-Вагом.

Зараз ви читаєте новину «Українські підприємці їдуть на заробітки в Польщу - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі