понеділок, 20 липня 2020 09:45

Українцям пропонують сплатити податок за зарплату "в конвертах"

Українцям пропонують сплатити податок за зарплату "в конвертах"
Під податкову амністію підлягають доходи та активи, які людина, отримавши чи придбавши, не задекларувала pixabay.com

В Україні працюють над законопроєктом про податкову амністію. Хочуть закликати українців задекларувати неоподатковані доходи та майно. Голова профільного комітету Данило Гетманцев в інтерв'ю Ліга.net розповів, що буде в новому законопроєкті, який подадуть до Ради найближчим часом.

Під податкову амністію підлягають доходи й активи, які людина, отримавши чи придбавши, не задекларувала. Тобто, якщо весь час ваша зарплата була "біла", тобто повністю офіційна і ви при цьому не отримували гроші "в конверті", то вам нема що декларувати. Проте, якщо частину доходу ви таки отримували "в конверті" або купили товар, нерухомість, машину, техніку, не сплативши податки за вашою ініціативою чи ініціативою продавця, тоді податкова амністія для вас.

Тож під податкову амністію підпадають неоподатковані активи та доходи:

• зарплата в конверті;

• зарплата за кордоном без офіційного працевлаштування;

• корпоративні права;

• майно;

• гроші на закордонних рахунках;

• інші доходи.

Що не підпадає під податкову амністію:

• незаконно отримані гроші;

• крадіжки;

• хабарі.

До прикладу, якщо чиновник хоче скористатися податковою амністією і відбілити доходи, які не вказав у щорічній декларації, то це вважатиметься хабарем і каратиметься кримінальною відповідальністю. А от доходи до чиновницької посади він відбілити може без проблем.

Податкову амністію можу ввести вже з 2021-го і вона буде добровільна. Тобто лише українці, які захочуть відбілити доходи, активи та майно, будуть звертатися до цього інструменту.

Проте пізніше, ймовірно, з 2022 року декларування можуть зробити обов'язковим для всіх. Гетманцев зазначив, це поки що не на часі й тому зараз важливо почати з добровільного декларування.

Особисто я - прихильник загального декларування, і ми до цього прийдемо, рано чи пізно. Однак, ми прийшли до висновку, що на даному етапі, ми повинні починати з пряника, - сказав Гетманцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рівень ВВП знизився: чим це загрожує українцям

Попри назву податкова амністія не означає автоматичного "прощення" несплачених податків. Задекларувавши доходи чи майно, доведеться заплатити податок, хоч і значно нижчий, ніж мали б.

Ставки оподаткування при податковій амністії:

• гроші на банківському рахунку - 5%;

• гроші і активи за кордоном - 9%;

• готівка в Україні - 18%;

• корпоративні права в Україні чи за кордоном - 0%.

Крім того, запропонують ставку у 2,5%, якщо людина погодиться вкласти "відбілені" гроші в ОВДП - облігації внутрішньодержавної позики. Гетманцев каже, що під це буде спеціальний випуск від Мінфіну.

Амністія звільняє від відповідальності за статтею 212, 212-1, ухилення від оподаткування, адміністративної та фінансової відповідальності за фінансові правопорушення, - запевняє Гетманцев.

Крім того, декларації не можуть бути використані як докази, ні в якому судовому процесі і ні при якому слідстві, навіть у цивільному.

2020 року плата за кожен додатковий квадрат нерухомості становить 62,5 грн, 2021-го - до 70,8 грн за кв. м. Розмір податку прив'язаний до площі житла. Платити за квартиру до 60 "квадратів" і за будинок до 120 - не потрібно, а ось за кожен наступний метр держава стягує податок.

Зараз ви читаєте новину «Українцям пропонують сплатити податок за зарплату "в конвертах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі