четвер, 21 липня 2022 22:01

"Українці побачать ще більший курс в обмінниках" – економіст

"Українці побачать ще більший курс в обмінниках" – економіст
Війна дуже дорога для бюджету. Курс гривні на плаву зараз підтримують зовнішні вливання, говорить Олексій Кущ. Фото: Facebook

Національний банк України підвищив офіційний обмінний курс долара до 36,57 грн. Це політика фінансового коридору – курс "підтягують" до того, що складається на валютному ринку. Якщо перевести все на ринковий умови, то українці побачать ще більші цифри в обмінниках. Про в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

"Українцям зараз можна порадити розділяти свої заощадження. Тримати запас на кілька місяців у гривнях. А решту, якщо є, краще перевести у долари. У євро не радив би зараз. Але у людей зараз не дуже багато обігових коштів, багато з них втратили роботу, тож не очікую, що люди побіжуть в обмінники", – пояснює Кущ.

Курс долара трохи девальвував на очікуваннях, що Нацбанк може відкрити міжбанківський валютний ринок, розповідає економіст.

"Але фінустанова пішла іншим шляхом – відкорегувала курс. На щастя для нас, Нацбанк дотримується політики фінансового коридору. Тобто буде періодично підтягувати офіційний курс до того, що складається на валютному ринку. Але навіть такі дії провокують певні девальваційні процеси. Можна лише уявити, які цифри ми б бачили, якби Нацбанк перейшов до ринкового, плаваючого визначення курсу. Міг би спокійно вирости до позначки 40", – говорить Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Україні прискорити поставки зброї: аналітик назвала три умови

Війна дуже дорога для бюджету. Курс гривні на плаву зараз підтримують зовнішні вливання, додає економіст.

"Гривня зараз залежить від міжнародної фінансової допомоги. Більша частина платіжного балансу формується за рахунок міжнародної допомоги. В цьому випадку безглуздо відкривати міжбанківський валютний ринок. Бо тоді він залежатиме від надходжень фінансової допомоги. Ринкова модель так не може працювати. Якщо у нас міжнародна допомога формує платіжний баланс і підтримує курс, тоді для того, щоб собівартість товарів зростала не дуже шаленими темпами, треба дотримуватися курсового коридору і не відпускати його далеко. І тримати низькою облікову ставку, щоб хоч якось підтримувати кредитну активність", – наголошує Кущ.

Національний банк України підвищив офіційний обмінний курс долара до 36,57 грн. Така корекція може викликати зростання загального рівня інфляції на 2-3%, а ціни на пальне зростуть на 0,6-0,8 в.п. Про це розповів заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук.

Національний банк на 27 травня встановив курс долара на рівні 29,25 грн. Він не змінювався з 24 лютого. НБУ скасував обмеження для банків на курс валюти. Тепер вони зможуть продавати українцям готівкову валюту за будь-яким курсом.

Зараз ви читаєте новину «"Українці побачать ще більший курс в обмінниках" – економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі