вівторок, 02 березня 2010 10:39

Україна заборгувала підприємствам 25 млрд грн з повернення ПДВ

Україна заборгувала підприємствам 25 млрд грн з повернення ПДВ

Заборгованість держави з повернення ПДВ підприємствам вперше перевищила 25 млрд грн і продовжує зростати.

Кабінет міністрів відмовляється вирішувати цю проблему і скоротив у січні-лютому обсяги відшкодування до мінімальних рівнів за останні роки.

Вимивання обігових коштів змушує підприємства підвищувати ціни і брати кредити. У компаніях розуміють, що держава затягує відшкодування через брак коштів у бюджеті, тому пропонують реструктуризувати борг з відшкодування ПДВ облігаціями.

Обсяг заявленого до відшкодування ПДВ в 2009 році виріс на 70,8%, або рекордні 9,05 млрд грн, досягнувши 21,84 млрд грн. Борг держави перед бізнесом збільшився незважаючи на те, що ще в квітні 2008 року податківці отримали можливість оперативно перевіряти заявлені підприємствами до повернення суми ПДВ.

Скорочення експорту товарів і послуг у 2009 році на 37,5% також не зупинило накопичення боргу. При цьому уряд не відшкодувала навіть те що планував.

За рахунок скорочення завдання на 2 млрд грн, до 34,5 млрд грн, були збільшені доходи держбюджету. Сума ПДВ, яку податківці не мають права не відшкодувати, виросла за минулий рік на 3,3 млрд грн. У Київської податкової адміністрації найбільший обсяг неперевірених за 60 днів сум - 336,4 млн грн (16%).

Заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Чекашкін, що займається питаннями відшкодування ПДВ, минулого тижня не зміг прокоментувати цю проблему.

Відмовилися від коментарів і в Держказначействі.

Джерело в ДПАУ пояснив, що виконання плану було зірвано через відшкодування НАК Нафтогаз України 8 млрд грн. НАК отримала право вимагати відшкодування, оскільки вартість імпортованого газу перевищує ціну його продажу. "Нафтогаз на митниці заплатив ПДВ більше, ніж зібрав зі споживачів, тому 8 млрд грн, які повинні були піти в економіку, ми виплатили їм", - розповів співрозмовник газети.

У поточному році ситуація погіршилася. У проекті держбюджету на 2010 рік передбачено відшкодування всього 20,9 млрд грн, що навіть менше поточної заборгованості. Це означає, що Міністерство фінансів в умовах активізації експорту і очікування зростання збору внутрішнього ПДВ на 20% не розраховує на отримання від підприємств заявок на відшкодування як мінімум протягом року. Зараз обсяг нових заявок становить 4 млрд грн щомісяця.

Пояснення Мінфіну просте: відшкодування ПДВ блокується вже протягом півроку, тому що рахунки Держказначейства порожні. "Грошей немає. У лютому в нас була виплата по суверенних боргха плюс платіж по газу. Ці кошти потрібно було десь знайти", - уточнили в Мінфіні.

Коммерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна заборгувала підприємствам 25 млрд грн з повернення ПДВ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі