понеділок, 08 лютого 2010 06:02

Польські компанії тікають з України - ЗМІ

Польські компанії тікають з України - ЗМІ

Польські компанії інвестували в Україну $850 мільйонів протягом останніх 10 років. Однак польське видання "Wprost"повідомляє, що більшість з цих корпорацій сьогодні відмовляється від ведення бізнесу в Україні.

Видання пише, що польські компанії закривають свої філії в Україні, страждають від кризи і місцевої влади. На ринку залишаються лише найпотужніші компанії, яким українська казна винна ще $40 мільйонів доларів США за рахунок повернення ПДВ.

"Влада в Києві визнає, що країні ледь вдалося уникнути банкрутства", - пише Wprost.

Газета відзначає, що в результаті кризи в Україна стала залежною від іноземного капіталу. Через рецесію закінчилися контракти на українську сталі і сировину, в той час, як держбюджет багато в чому залежить від податків з боку гігантських гірничо-промислових комбінатів.

"У цій ситуації казначейство України намагається залучити якомога більше іноземних інвесторів. З порожніх фондів держави не відшкодовується компаніям переплачений ПДВ. Заборгованість зараз складає більше $400 мільйонів. Приблизно одну десяту цієї суми складає заборгованість перед польськими компаніями", - пише газета.

Якраз перед новим роком, один з найбільших дистриб"юторів комп"ютерної техніки в Польщі компанія Action вирішила продати свою частку в бізнесі на Україні.

В той же час, власник компаній Cersanit і Barlinek Михайло Соловов, повідомив, що для нього Україна залишається інвестиційно привабливою, але лише за умови повного повернення ПДВ.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Польські компанії тікають з України - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі