пʼятниця, 27 березня 2020 16:06

Україна піднялась у рейтингу економічної свободи

Україна піднялась у рейтингу економічної свободи
Загальний бал України - 54,9 - значно нижчий за середні регіональні та світові показники. Фото: Економічна правда

У рейтингу економічної свободи, за підсумками 2019 року, Україна піднялася на 13 позицій і посіла 134-те місце із 180.

Україна входить до категорії країн "переважно не вільні" та посідає останнє 45-те місце в європейському регіоні, про це свідчать дані Індексу економічної свободи, який склала Heritage Foundation.

Загальний бал України - 54,9 - значно нижчий за середні регіональні та світові показники. Сусіди України в рейтингу - Бенін (133-тє місце) та Пакистан (135-те місце). Україна найнижчі бали отримала за показниками "фінансова та інвестиційна свобода" (30 та 35 балів із 100 відповідно), найвищі - у показниках "фіскальне здоров'я" (83,9) та "податковий тягар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ пропонує Україні виконати 2 умови

"Нормативна база України теоретично захищає майнові інтереси, але забезпечення права власності судовою системою ненадійне. Судова влада схильна до політичного тиску та корупції. Корупція залишається серйозною проблемою - зараз замало політичної волі для боротьби з нею, незважаючи на сильний тиск із боку громадянського суспільства", - написали в повідомленні.

Серед факторів, які гальмують прогрес України в рейтингу, назвали, зокрема, застарілий Трудовий кодекс та велику кількість кредитів, що не працюють. Позитивом назвали повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення і земельну реформу.

Польща в рейтингу - на 46-му місці, РФ - на 94-му, Молдова - на 87-му, Білорусь - на 88-му.

Рейтинг очолює Сінгапур, також у топ-5 - Гонконг, Нова Зеландія, Австралія, Швейцарія та Ірландія.

Індекс економічної свободи розраховується за 12 показниками, розбитими на чотири категорії: ефективність права, регуляторна ефективність, діяльність влади і відкритість ринків.

З кінця третього кварталу 2020-го економіка почне відновлюватися. Про це на брифінгу заявила перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова. За її словами, з кінця третього кварталу клієнти й банки увійдуть у нормальний режим.

Зараз ви читаєте новину «Україна піднялась у рейтингу економічної свободи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі