четвер, 06 травня 2021 12:37

Україна отримає кредит на модернізацію вищих навчальних закладів

Україна отримає кредит на модернізацію вищих навчальних закладів
Проєкт удосконалення вищої освіти запроваджуватимуть 5 років. Фото: Reuters

Світовий банк надасть Україні $200 млн кредиту для вищих навчальних закладів. Будуть профінансовані проєкти модернізації вузів і науково-дослідних лабораторій, цифрова інфраструктура для організації дистанційного навчання.

"Готові надати підтримку для забезпечення найкращого технічного і цифрового оснащення системи вищої освіти щодо організації навчального процесу, що зазнав зміни після Covid-19", - сказав регіональний директор Світового банку в справах країн Східної Європи Арупа Банерджі, пише "Інтерфакс-Україна".

Проєкт удосконалення вищої освіти в Україні запроваджуватимуть п'ять років. Міністерство освіти і науки України координуватиме процес.

У документах до проєкту йдеться, що мережа з 231 державного ВНЗ занадто велика й неефективна з урахуванням населення, що скорочується. Це створює проблеми для фінансової стійкості та якості послуг. Майже 60% академічних вузів навчають менше ніж 5 тис. студентів. В Україні є понад 300 державних коледжів і технікумів, де навчаються приблизно 550 студентів.

"Останніми роками кількість навчальних закладів скоротилася на 25%, включаючи коледжі та технікуми, які були "фабриками дипломів". Але ще багато що треба зробити. Потрібна подальша агрегація університетів із диференціацією і диверсифікацією їх типів, таких як дослідні, професійні, викладацькі, та оптимізація географічної зони охоплення. Для того, щоб ефективно провести такі заходи із залученням самих ВНЗ, необхідні інституційні аудити для кожного з них", - зазначили у Світовому банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовий банк позичить Україні 2,5 млрд грн на закупівлю вакцин

85% молоді в Україні планують отримувати вищу освіту. Інформації про доступні варіанти навчання і подальше працевлаштування бракує.

Портфель інвестиційних проєктів Світового банку в Україні становить понад $3 млрд у межах дев'яти проєктів та Програми заради результатів і зросте приблизно до $3,6 млрд протягом наступних двох місяців. Ці інвестиції спрямовані на підвищення якості основних державних послуг для населення: водопостачання, каналізація, централізоване теплопостачання, постачання електроенергії, енергоефективність, дороги, соціальний захист, охорона здоров'я, розвиток приватного сектора.

З 1992 року Світовий банк виділив Україні близько $13 млрд в межах 70 проєктів і програм.

Україна отримає другий транш від ЄС після виконання взятих на себе зобов'язань у відновленні антикорупційної архітектури країни й за умови успішної співпраці з МВФ. Про це 10 лютого заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс після переговорів з прем'єром Денисом Шмигалем у Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає кредит на модернізацію вищих навчальних закладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі