субота, 11 червня 2011 20:02

Україна може "перебити" російські газові "труби" за 1 мільярд?

Україна може "перебити" російські газові "труби" за 1 мільярд?

Україна може збільшити пропускну спроможність своєї газотранспортної системи на 19 млрд куб. м, вклавши $ 1 млрд у добудову ділянки Борогодчани — Ужгород.

Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук в ефірі Першого ділового каналу.

"У нас є відділок Борогодчани — Ужгород, 230 кілометрів. Його добудувати, тобто розширити пропускну здатність, коштує $ 1 млрд. Відповідно, ми нарощуємо 19 мільярдів кубометрів газу. Це додайте до того, що зараз ми прокачуємо 100 мільярдів кубометрів Європу, і ще є запас 40 млрд куб м", — сказав він.

За його словами, заяви представників "Газпрому" про наміри транзитувати газ в Європу в обхід України є "продовженням тихої війни" в рамках переговорів про ціну блакитного палива для нашої держави.

"Голова "Газпрому" Міллер сказав, що ми заберемо в України 20 млрд куб. м газу і перегонимо його в "Північний потік", запустимо "Південний потік" і ще заберемо 40 млрд куб. м. Тобто сумарно виходить 60 млрд куб м. На перший погляд, складається величезна цифра ... і в нас залишиться лише 40 млрд куб. м транзиту ... Але "Північний потік" розрахований на інші родовища, які не прив'язані до транзиту Україною... А "Південного потоку" ще взагалі немає, про нього говорити рано", — підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Україна може "перебити" російські газові "труби" за 1 мільярд?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі