пʼятниця, 08 липня 2011 20:10

Україна може наростити видобуток вуглеводнів до 25 мільярдів "кубів" - експерт

Україна може наростити видобуток вуглеводнів до 25 мільярдів "кубів" - експерт

Видобуток вуглеводнів в Україні може зрости до 25 млрд куб. м через п'ять років за умови інвестування галузі на рівні $ 1,5 млрд на рік.

Про це заявив президент Асоціації газових трейдерів України Роман Сторожев у ефірі Першого ділового каналу.

"За необхідного рівня інвестицій — до 1,5 мільярда доларів на рік — ми можемо наростити видобуток за п'ять років до 25 мільярдів кубічних метрів. До 2020 року можемо досягти 30 мільярдів кубометрів", — сказав він.

За його словами, зараз рівень фінансування державних компаній, що займаються видобутком вуглеводнів в Україні, є недостатнім.

"Укргазвидобуток" заявляв про необхідні 5 мільярдів гривень за наявності 1,5 мільярда. Тобто ми маємо серйозне недофінансування, а як результат — державні компанії останні п'ять років не показують приріст видобутку і насилу утримують йогона одному рівні. 2010 рік взагалі ознаменувався падінням видобутку: було видобуто на 5% менше, ніж у 2009 році — десь 20 мільярдів кубічних метрів природного газу", — зазначив Сторожев.

У той же час, за даними експерта, приватні компанії демонструють позитивну динаміку зростання видобутку.

"У 2010 році вони видобули 2,2 мільярда кубічних метрів природного газу. А цього року, якщо все буде гаразд, ми сподіваємося, що видобуток становитиме 2,4—2,5 мільярда кубічних метрів природного газу", — підкреслив президент АГТ.

"Що стосується державних компаній, то вони показують у першому півріччі 2011 року невелике зниження на 2% видобутку. Але судячи з їхніх заяв, до кінця року планується ввести до кінця року в експлуатацію нові родовища, і рівень видобутку повинен бути не нижчим, ніж минулого року", — додав Сторожев.

"Приватні ж компанії цього року в першому півріччі показали приріст в 20%. Такий нескладний аналіз свідчить про те, що перспектива приватних інвестицій у видобуток українського вуглеводню дуже серйозна і цей напрям потрібно розвивати", — заявив він.

Як розповів експерт, нині в Україні найбільш перспективними для видобутку вуглеводнів є Полтавська, Харківська, Луганська, Івано-Франківська та Львівська області, а також Чорноморський шельф.

Зараз ви читаєте новину «Україна може наростити видобуток вуглеводнів до 25 мільярдів "кубів" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі