понеділок, 21 січня 2013 09:19

Україна хоче купувати газ у Словаччини та Румунії - джерело

Україна хоче купувати газ у Словаччини та Румунії - джерело
Фото: infosmi.net

Україна може почати імпортувати газ із Словаччини та Румунії.

Про це з посиланням на високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості пише "Комерсант-Україна" у публікації "Україна перебуває в пошуку".

Йдеться про постачання газу німецькою компанією RWE зі Словаччини, а також про імпорт палива через турецькі LNG-термінали з транзитом по території Болгарії та Румунії.

"Крім того, ведуться переговори про постачання газу з Угорщини, але там обсяги невеликі, тому цей варіант менш імовірний", - зазначив співрозмовник видання.

Словацький і балканський напрямки дозволять довести річний обсяг імпорту газу до 12 млрд куб. м, причому очікується, що постачання зі Словаччини почнуться вже до кінця року. Для порівняння, зараз Україна імпортує з Росії близько 32,5 млрд куб. м газу на рік.

/media/video/478008/1_478008.mp4

"Навіть з урахуванням максимального зростання ціни газу на спотовому ринку імпортувати паливо за новими маршрутами все одно вигідно", - сказало джерело в Міненерго.

У четвер, 17 січня, на британському торговому майданчику NBP газ подорожчав до $398,7 за тис. куб. м, що на 8,5% вище від середньої вартості за першу декаду січня. Контракти з поставкою в п'ятницю і вихідні дні укладалися за ціною вже вище $406. Водночас російський газ імпортується в Україну в I кварталі 2013 року по $434 за тис. куб. м. У середньому за підсумками року ціна газу для України, за даними "Газпрому", повинна становити $352 за тис. куб. м. Однак середня спотова ціна за підсумками 2013 року, за прогнозами ФГ БКС, не перевищить $320 за тис. куб. м.

Співрозмовник видання в Міненерго також стверджує, що вже в січні може бути імпортовано близько 500 млн куб. м газу з Польщі.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що, крім польського маршруту, Україна розробляє два додаткових напрямки реверсних поставок газу з Європи, і про них стане відомо найближчим часом.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче купувати газ у Словаччини та Румунії - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі