понеділок, 03 жовтня 2011 20:37

Україна дуже чутлива до коливань на світових ринках - експерт

Україна дуже чутлива до коливань на світових ринках - експерт

У світі нині виникла криза ефективності інституційних механізмів, що забезпечують стабільність глобальної економіки, або принаймні економік розвинених країн.

Таку думку висловив перший заступник директора національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло в ефірі Першого ділового каналу.

"Дві найбільші фінансові потуги - Європа і Сполучені Штати - вибирають власну модель виведення економіки з кризи. І сьогодні ми маємо справу з конкуренцією моделей. Сполучені Штати трохи більш ефективні, Європа - менше. Але парадокс полягає у тому, що у разі невдачі будь-якої з моделей можливий зрив економіки у кризу потягне за собою навіть ту модель, яка працює ефективніша", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НУ-НС хочуть поговорити з Януковичем і Азаровим про кризу

За його словами, Україна вельми чутлива до коливань світових ринків.

"Тому якщо у розвинених країнах відбуватиметься розпал кризових тенденцій, то це викличе негативні тенденції для України. Причому, можливо, не стільки у вигляді обмеження товарного експорту, як у вигляді проблем, пов'язаних з потоками фінансових ресурсів. Тому що Україні потрібно фінансувати дефіцит власного бюджету, а це означає виходити на ринки запозичень. А фінансовим компаніям, насамперед банкам, так само треба підтримувати стосунки з іноземними кредиторами і дебіторами", - зазначив експерт.

"Зрештою, в Україні значну роль відіграють іноземні банки, яких близько 50%", - додав Жаліло.

Зараз ви читаєте новину «Україна дуже чутлива до коливань на світових ринках - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі