вівторок, 03 травня 2022 10:13

У Нацбанку розповіли про рівень інфляції та ціни до кінця року

У Нацбанку розповіли про рівень інфляції та ціни до кінця року
До кінця року інфляція може перевищити 20%. Фото: pixabay.com

Після повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації в Україну неможливо було уникнути зростання цін.

Про це заявив керівник Національного банку України Кирило Шевченко у колонці для "НВ Бізнес".

"За оцінками НБУ на основі web-scraping (спосіб збору цін з онлайн-супермаркетів. - Gazeta.ua), у квітні інфляція становила 15,9%. До кінця року вона може перевищити 20%. Це значний рівень зростання цін, але контрольований. Такі показники не можна порівняти з 2015 роком, коли в окремі місяці інфляція досягала 60%", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін заморозив тарифи на комуналку до кінця війни

Водночас у Нацбанку є необхідний досвід боротьби з інфляцією.

"У світовій історії не було випадків, коли країна входила у воєнний стан, маючи настільки високорозвинену фінансову систему й монетарну політику. Доки ринкові механізми матимуть обмежений вплив на ринок, ми утримуватимемо зростання цін за допомогою фіксації курсу і збереження частини обмежень. Але як тільки запрацюють канали монетарної трансмісії і знизиться невизначеність, ми повернемося до режиму інфляційного таргетування. Той свого часу допоміг подолати ту ж інфляцію в 60%", - наголосив Шевченко.

Він додав, що надалі планується зниження інфляції.

"Ми поступово відновимо прогнозний цикл і знову почнемо застосовувати облікову ставку для зниження інфляції до мети НБУ 5% і утримання під контролем інфляційних очікувань", - йдеться у повідомленні.

Проблему з дефіцитом пального на автозаправних станціях розв'яжуть упродовж тижня завдяки законтрактованим обсягам на території Західної Європи. Але бензин дещо подорожчає.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку розповіли про рівень інфляції та ціни до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі