середа, 12 жовтня 2011 08:48

США зробили перший крок до торговельної війни з Китаєм

США зробили перший крок до торговельної війни з Китаєм

Сенат США схвалив у вівторок законопроект, що дає можливість вводити додаткові мита на товари з Китаю та інших країн, які, за оцінкою Вашингтона, маніпулюють курсом своєї національної валюти.

"За" законопроект, який може стати прологом до торговельної війни з Китаєм, проголосували 63 сенатори, проти - 35. Законопроект тепер надійде в Палату представників, що повинна буде винести свій вердикт.

Згідно з документом, міністерству торгівлі США доручають встановлювати факт отримання компаніями зарубіжних країн субсидій за рахунок заниженого курсу валюти і вводити на цій підставі ввізні мита.

Американські політики вже багато років звинувачують Китай у заниженні курсу національної валюти. Наслідком цьго, на їхню думку, є величезний дисбаланс у торгівлі з цією країною. Досі міністерство фінансів офіційно не визнавало Китай валютним маніпулятором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сорос: У США криза вже настала

Президент США Барак Обама кілька днів тому також звинуватив Китай в маніпулюванні міжнародною торгівлею за рахунок штучного заниження курсу юаня.

"Китай дуже агресивно заграє з торговою системою в своїх інтересах і всупереч інтересам інших країн, зокрема, США. Одним з прикладів є маніпулювання валютними курсами. Я не раз говорив про це публічно і не раз піднімав це питання в бесідах з представниками влади Китаю", - сказав Обама.

Разом з тим американський президент утримався від прямої підтримки законопроекту, який дозволить владі США накладати мита на товари з тих країн, в яких для стимулювання експорту навмисно занижують курс національної валюти. Обама сказав, що будь-які заходи, що вживають американці, повинні відповідати правилам СОТ.

ФОТОРЕПОРТАЖ: На "зеленому" автошоу в США показали авто, яке можна зібрати власноруч

Раніше представники різних відомств КНР заявляли, що ухвалення такого закону спричинить "торгову війну".

Аналогічну позицію зайняв і спікер Палати представників американського Конгресу Джон Бейнер.

"Прийняття Конгресом США закону, що примушує китайців зробити те, що, цілком можливо, вкрай важко зробити - неправильний і небезпечний крок. Він може спровокувати торгову війну", - сказав Бейнер.

Зараз ви читаєте новину «США зробили перший крок до торговельної війни з Китаєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі