понеділок, 05 квітня 2021 20:23

Справа Ощадбанку: чи остаточно Україна програла Росії мільярд доларів

Справа Ощадбанку: чи остаточно Україна програла Росії мільярд доларів
"Ощадбанк" програв у Росыъ справу про втрачены ресурси в Криму. Фото: Банкрутство & Ліквідація

Апеляційний суд Парижа 30 березня скасував рішення інвестиційного арбітражу у справі "Ощадбанк проти Росії". Проте висновок суду не стосується законності чи незаконності окупації Криму, чи вкрала Росія українські ресурси, чи ні. Постановляє лише, що арбітраж не мав юрисдикції щодо незаконно експропрійованих росіянами банківських активів Ощадбанку в Криму, розповів у коментарі Gazeta.ua правник Геннадій Друзенко.

"Наразі немає остаточного рішення. Є процесуальне рішення апеляційної інстанції, тобто місцевого суду, який не каже по суті, а лише те, що справа була поза компетенцією арбітражу в Парижі. Очевидно, Ощадбанк буде його оскаржувати в касаційному французькому суді, який вирішить теж не по суті, а лише чи мав право цей суд розглядати кейс. За аналогією, якщо ваші стосунки були в Києві, то чому розглядали справу в Одесі?" - пояснює.

Ощадбанк у справі посилався на угоду з Росією про взаємний захист інвестицій, яка набрала чинності 1992 року.

"Росія аргументує, що цей банк почав працювати в Криму до 1992 року і це правда – розпочав роботу одразу після проголошення Незалежності України. Відповідно на нього не може поширюватись конвенція, яка була укладена після цих правовідносин. Але в Ощадбанку, можливо, є додаткові аргументи для найвищої інстанції. Не знаємо усіх матеріалів справи. Якщо касація відмовить Росії, почне діяти рішення 2018 року, коли арбітраж призначив компенсацію Україні - $1,1 млрд та відсотки", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ощадбанк остаточно відсудив назву у Сбербанка

Рішення не створює прецеденту в інших справах, якщо навіть буде остаточним.

"Лише означатиме, що у конкретній справі Паризький арбітраж не мав юрисдикції. Якщо буде хронологічна прив'язка, то вона в інших справах теж нічого не вирішує на користь Росії, адже решта українських банків заходили в Крим після 1992 року".

Французький суд також у рішенні пише анексію Криму таким чином: "18 березня 2014 р. Республіка Крим була приєднана до Російської Федерації на умовах договору, укладеного того ж дня "Про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації та створення нових складових частин в межах Російської Федерації"".

Геннадій Друзенко не вважає це прецедентом визнання анексії.

"Швидше за все у рішенні повторили російські аргументи. Бо французький суд не має права визнавати чи не визнавати якихось територій інших держав. Це компетенція президента і Міністерства закордонних справ", - зауважив він.

Ощадбанк оскаржить рішення апеляційного суду Парижа. Український банк вважає, що під час винесення рішення не були враховані особливості захисту прав інвесторів відповідно до міжнародних угод.

Зараз ви читаєте новину «Справа Ощадбанку: чи остаточно Україна програла Росії мільярд доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі