вівторок, 08 листопада 2011 10:37

Споживчі кредити не мають користі ні для економіки, ні для населення - експерт

Споживчі кредити не мають користі ні для економіки, ні для населення - експерт

Банки мають зменшити кількість видачі споживчих кредитів, вважають у Кабміні. Там минулого тижня видали постанову № 1074 "Про затвердження плану дій, спрямованих на подолання негативного сальдо у зовнішній торгівлі" від 26 жовтня, яка передбачає "запобігання підвищення рівня споживчого кредитування". Банки повинні ретельніше перевіряти платоспроможність громадян перед видачею кредиту.

На думку кандидата економічних наук Юрія Гави, така дія Кабміну цілком виправдана.

"Я, як економіст, підтримую її на 100%. Адже споживче кредитування не несе користі для економіки держави та для суспільства, особливо коли кредити беруться на іноземні товари. Для держави користі мало, бо зароблені громадянами кошти йдуть за кордон, через те, що переважна більшість товарів, які купують завдяки споживчому кредитування, вироблені не в Україні", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці заборгували $ 19 мільярдів за кредитами - Полунєєв

"Для суспільства користі немає, бо більшість громадян не є економічно освіченими, вони не можуть об'єктивно подивитися на свої доходи на два роки вперед, не можуть оцінити економічну ситуацію в Україні.  Через це перетворюються, як і у давні часи, на рабів. Тільки в давні часи люди, що заборгували чи не віддали позики, ставали рабами, які виконували тяжку фізичну роботу, а потім гинули від неї. А теперішні економічні раби гинуть від додаткової роботи, яку шукають, аби швидше виплатити борг", - додав експерт.

Держава має стимулювати виробничий кредит, він найбільш вигідний для економіки країни, вважає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкам треба збирати інформацію лише про тих, хто взяв кредит - експерт

"Якщо, наприклад, кредит береться на іноземне авто, що економічніше, надійніше та довговічніше за вітчизняне, за умови, що воно працюватиме у таксі,  це вигідно для держави. По-перше, ця машина приноситиме гроші, за рахунок своє роботи вона точно окупиться, по-друге, держава отримуватиме податки від діяльності таксиста. Коли таке авто купується людиною, що одразу не спроможна за нього заплатити, лише для свого комфорту, то це не вигідно для економіки. Ця людина не отримуватиме від цієї речі заробітку, держава - також. Гроші просто йтимуть за кордон. А до іпотечних кредитів Україна ще не готова. Іпотека починає розвиватися тоді, коли у населення - максимальний рівень споживання і воно може собі дозволити відкладати певну кількість доходів для іпотеки. В українців ще немає достатнього запасу міцності", - зазначив Гава.

Зараз ви читаєте новину «Споживчі кредити не мають користі ні для економіки, ні для населення - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі