понеділок, 07 листопада 2011 09:42

МВФ хотів від України підвищення тарифів на газ для населення на 30% - джерело

МВФ хотів від України підвищення тарифів на газ для населення на 30% - джерело

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у переговорах з Україною наполягав на одномоментному підвищенні тарифів на газ для населення на 30% і для теплокомуненерго на 60%.

Про це повідомило джерело, знайоме з перебігом переговорів, пише "Комерсант-Україна" у публікації "МВФ пішов на перерву".

"Валютний фонд міг би погодитися на плавне підвищення тарифів. Однак у Кабінеті міністрів розраховують на успішний підсумок газових переговорів з Росією, тому на цей момент корекція тарифів небажана", - сказав співрозмовник видання.

Враховуючи, що природний газ становить близько 70% у структурі тарифу на тепло, його подорожчання на 60% для ТКЕ підвищить тариф на централізоване опалення в середньому на 42%. В цілому зростання вартості газу, тепла та гарячої води може додати до споживчої інфляції до 2,1 процентного пункту.

Питання коригування тарифів ЖКГ виявилося не єдиною проблемою у перебігу переговорів. У МВФ наполягають на внесенні коректив до бюджету 2012 року, пропонуючи розраховувати його, грунтуючись на зростанні ВВП в 4%, а не на раніше закладених 5%.

"Обсяг номінального ВВП в 2011 році, навіть у випадку 4-процентного зростання економіки, буде вище очікуваного і досягне запланованого нами рівня. Тому корекція не потрібна", - заявило джерело.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МВФ хочуть видавати країнам кредити по-новому

Однак цей аргумент не переконав МВФ. У результаті було запропоновано перерахувати доходи держбюджету на основі більш реалістичного прогнозу зростання ВВП, в результаті чого його дохідна частина повинна бути знижена на 3 млрд грн. Крім того, як альтернативу розглядають можливість прийняття низки заходів щодо збільшення доходів держбюджету.

Минулого тижня перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова визнала, що сторони обговорюють обсяг розриву в держбюджеті: "Як тільки цей розрив стане зрозумілий, ми будемо обговорювати, яким способом його закрити: зниженням держвидатків або збільшенням доходів".

Джерело уточнило, що МВФ запропонував збільшити резервний фонд держбюджету з 3 млрд грн до 5 млрд грн, а також розширити прогресивну шкалу оподаткування фізичних осіб. До 2011 року в Україну стягувалося 15% від доходів громадян.

Зараз ви читаєте новину «МВФ хотів від України підвищення тарифів на газ для населення на 30% - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі