середа, 22 серпня 2012 09:35

Сьогодні Росія офіційно стає членом СОТ

Сьогодні Росія офіційно стає членом СОТ
До сьогоднішнього дня РФ залишалася останньою великою світовою економікою, що не входить до СОТ. Фото: последниеновостидня.рф

Російська Федерація сьогодні офіційно стає 156-ою державою - учасником Світової організації торгівлі, що регулює правила міжнародної торгівлі товарами і послугами на принципах лібералізму.

Вступ Росії відбувається автоматично, після закінчення 30 днів з дня офіційного повідомлення (23 липня) секретаріату СОТ про ратифікацію відповідної угоди.

До сьогоднішнього дня РФ залишалася останньою великою світовою економікою, що не входить до СОТ.

Процес вступу Росії до СОТ тривав майже 19 років, якщо рахувати з 1993 рік, коли РФ звернулася з офіційною заявкою про приєднання до Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, на базі якого в 1995 році і була створена Світова організація торгівлі. Згідно з правилами СОТ, кожна країна, яка бажає стати її членом, повинна провести двосторонні переговори з усіма учасниками організації, що висловили у цьому зацікавленість. Росії довелося вести переговори з шістьма десятками країн за тарифними питань і з тридцятьма - по доступу на ринок послуг.

При цьому в російському експертному співтоваристві досі немає згоди з приводу того, чи вигідний Росії вступ до СОТ чи ні. Прихильники приєднання стверджують, що використання чітких правил зовнішньої торгівлі, які встановлює організація, дозволить Росії захищати свої інтереси на міжнародній економічній арені і боротися з дискримінацією її товарів на закордонних ринках. Противники ж кажуть, що вступ до СОТ позбавить країну можливості використовувати цілий ряд механізмів для захисту і підтримки власних галузей економіки.

За інформацією Міністерства економічного розвитку РФ, в рамках вступу до СОТ Росія прийняла на себе зобов'язання щодо доступу іноземних інвесторів в 117 секторах послуг, при цьому повністю доступ відкритий тільки у 15 секторах. У 39 секторах, пов'язаних з видобуванням, переробкою, транспортуванням сировини і природними монополіями, ніяких зобов'язань прийнято не було.

Нагадаємо, урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький висловив сподівання на більш передбачувану бізнес-поведінку Росії після її вступу до СОТ.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Росія офіційно стає членом СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі