четвер, 16 березня 2017 11:19

Що робити з "дочками" російських банків

Що робити з "дочками" російських банків
Главком

У Нацбанку запропонували ввести санкції проти банків з російським державним капіталом. Санкції хочуть застосувати до Промінвестбанку, ВТБ, "Сбербанка", ВіЕсБанку, "БМ Банку". Після цієї заяви "Сбербанк" увів жорсткіші ліміти на зняття готівки. Gazeta.ua зібрала думки експертів про те, що робити з банками з російським капіталом в Україні.

Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків:

Є два рішення - політичне і юридичне. Україна могла вирішити цю проблему ще кілька років тому. Міжнародна організація з протидії тероризму FATF - єдина, хто може відслідковувати фінансові операції та впливати на банки для боротьби з тероризмом. Росія і Україна - члени цієї організації. Україні треба було визнати ЛНР і ДНР терористичними організаціями. Звернутися до FATF, попросити включити їх у чорний список. Відповідне повідомлення пішло б в усі банки світу, ООН. Ця процедура займає 6-9 місяців. Тоді не було б указу Путіна про визнання документів самопроголошених республік. Жоден банк не наважиться обслуговувати терористів. Це був би кінець роботи для фінустанови.

Нацбанку слід було сформувати стратегію щодо банків із російським капіталом заздалегідь

Нацбанку слід було сформувати стратегію щодо банків із російським капіталом заздалегідь. Зараз, з погляду українського законодавства, банки з російським капіталом виконали всі вимоги - докапіталізувалися, дотримуються нормативів. Рішення про санкції - політичне. Це призведе до дестабілізації цих фінустанов. Можемо прийти до того, що Україна повертатиме вклади клієнтам "дочок" російських банків. Це - десятки мільярдів гривень. Росія зможе вимагати через міжнародний суд захистити свої права як іноземного інвестора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей українці тримають у "дочках" російських банків

Олександр Деркач, бізнесмен:

Якщо російські банки повинні піти з України, то треба дати їм можливість піти. Спокійно і цивілізовано. Захистивши права українських вкладників, українського персоналу і українських позичальників. Без ритуальних погромів і самосуду з боку звичайного хуліганів, підштовхуваного і підтримуваного людьми, які самі повинні стояти на сторожі закону, а не генерувати хаос у країні. Хоча б з почуття здорового глузду. Наприклад, у того ж "Сбербанка" частка приватних та інституційних інвесторів становить 48 відсотків. Будуть позови, будуть суди, будуть арешти майна за кордоном і таке інше.

Віталій Шапран, фінансовий аналітик:

РНБО має діяти у межах правового поля. Максимум, що очікує "Сбербанк", - це обмеження операцій. Наприклад, погашення материнському банку міжбанківських кредитів. "Має піти" - такого у нашому законодавстві немає.

"Має піти" - такого у нашому законодавстві немає

"Сбербанк", як і "дочки" інших банків, слід залишити у спокої. Вони платять тут податки, фінансують підприємства, здебільшого виконують нормативи НБУ. Регулятор може обмежити участь держабанків країни агресора, скажімо, до 10 відсотків від активів системи, може посилити за ними нагляд збоку Фінмоніторингу та СБУ.

Гроші у "Сбербанка" тримають українці, лояльні до Росії або відсоткових ставок. Там обслуговується російський бізнес, який працює в Україні у промисловості та сільському господарстві. Банк має підтримку з боку материнського банку, до нього немає питань.

Андрій Новак, економіст:

Після заяви керівництва "Сбербанка России" про готовність обслуговувати мешканців ОРДЛО за фейковими паспортами ДНР та ЛНР українська влада отримала всі підстави, щоб забрати ліцензію в цієї фінансової установи і припинити її діяльності на території України. Співпраця "Сбербанка" з ДНР та ЛНР – привід, щоб вигнати установу з України.

"Сбербанк" дав підстави навіть вимагати міжнародних економічних санкцій проти цієї установи. Україна може подавати позови в міжнародні суди про призупинення міжнародними компаніями співпраці із "Сбербанком" і навіть відключення від системи SWIFT. Заява банку – визнання фінансування тероризму. Мусимо симетрично, хоча б дзеркально реагувати на дії Росії.

НБУ має ексклюзивне право регулювати банківську діяльність. Може призупинити дію ліцензії "Сбербанку" в Україні

У нас гібридна війна з Росією. Економіка – її складова. НБУ має ексклюзивне право регулювати банківську діяльність. Може призупинити дію ліцензії "Сбербанка" в Україні.

Зупинка діяльності цієї установи не відобразиться на економічному становищі України. Для Росії робота "Сбербанка" в Україні важлива не так фінансово. Для них важливо зберегти мережу відділень. Тому що в разі команди з Кремля, п'ять російських фінустанов, які діють в Україні, можуть спричинити девальвацію української валюти навіть усупереч власним економічним інтересам. Тому важливо закрити потенційне джерело фінансової дестабілізації.

З'явилася інформація, що російський "Сбербанк" почав обслуговувати в своїх відділеннях клієнтів, які надають "паспорти" ДНР і ЛНР. Активісти провели акції протесту проти діяльності російських банків. Зокрема, 13 березня представники партії "Національний корпус" почали замуровувати відділення російського "Сбербанка" в Києві неподалік від станції метро Золоті ворота.

Зараз ви читаєте новину «Що робити з "дочками" російських банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі