неділя, 20 вересня 2020 20:23

Що потрібно Україні для економічного ривка

Що потрібно Україні для економічного ривка
Основа української економіки - таланти, вважає економіст Павло Шеремета. Фото: Тарас Подолян

Немає відповіді чи Україні робити ставку на промисловість, сферу обслуговування чи туризм. У нас достатньо талановитих підприємців. Маємо заохочувати підприємництво в усіх сферах, розповідає ексміністр економічного розвитку Павло Шеремета.

"Підприємець Ігор Гуменний заснував у Харкові Ukrainian Beer Company, яка 2011-го мала понад 20 філій у 60 країнах, три заводи і 4 тисячі працівників. Виробництво пива в нас не є стратегічною галуззю. І чорноземи тут здавна. Але Ігор із командою проявили свій управлінський талант. Як і один із двадцятки найуспішніших аграріїв України Віктор Іванчик із Полтавщини. Заснував агропромисловий холдинг "Астарта-Київ". Можемо заробляти й сільським господарством, якщо більше вироблятимемо й експортуватимемо агропродукції".

Додає, ми не можемо передбачити таланти, але можемо створити для них кращі умови.

"Перш за все потрібно суттєво підвищити народжуваність. Далі - вдосконалювати шкільну освіту, щоб підтримувала нахили до підприємництва", - пояснює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні для економічного ривка потрібна ще одна революція - економіст

Каже, країни з нижчим рівнем розвитку, капіталу, продуктивності фокусуються у торгівлі на низькотехнологічних галузях. Таку продукцію все одно вигідно робити.

"Зрештою, пивні крани UBC і наше підрядництво в ІТ теж не виробляє продукцію з найвищою доданою цінною. Івано-Франківщина і Львівщина залучили німецьку компанію Leoni. Виготовляють автомобільні кабелі. Створили певну кількість робочих місць. Цю роботу або ще не можуть виконувати автоматизовано, або можуть, але українські працівники дешевші. Коли стануть дорожчими, а економіка зросте, технологічний рівень підвищиться. І буде більше можливостей і потреб виробляти продукцію з вищою доданою вартістю.

У парламентському Комітеті економічного розвитку вважають, що держава має підтримати високотехнологічні галузі. Коли підприємства розраховуватимуть лише на це, перестануть розвиватися. Це радянський досвід. Є природний шлях інновацій і конкуренції. Цьому допомагає економічна свобода, справедливе судочинство, захист прав власності - це зараз найкраща допомога українській промисловості. Іноземні інвестори бачили, як Печерський суд вирішив, що платники податків мають відшкодувати олігархам 350 мільйонів доларів (2 вересня Печерський районний суд Києва задовольнив позов офшорних компаній братів Ігоря і Григорія Суркісів до державного Приватбанку щодо стягнення майже 10 млрд грн або $350 млн. -Gazeta.ua). Не спішитимуть інвестувати в таку країну.

ЧИТАЙТЕ ПОВНЕ ІНТЕРВ'Ю З ПАВЛОМ ШЕРЕМЕТОЮ У СВІЖОМУ НОМЕРІ ЖУРНАЛУ "КРАЇНА"

Уряд затвердив проєкт закону "Про Державний бюджет України на 2021 рік".

Серед ключових пріоритетів проєкту Держбюджету: підвищена мінімальна заробітна плата, допомога пенсіонерам 75+, програма "Велике будівництво", нові пасажирські вагони, масштабна цифровізація економіки.

Зараз ви читаєте новину «Що потрібно Україні для економічного ривка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі