Полуничний сезон на Херсонщині цього року розпочався на тиждень раніше: тепличну полуницю вже закінчують збирати, а ґрунтову - тільки починають. Цього року люди працюють у теплицях за карантинними стандартами - у масках, гумових рукавичках і шапочках.
"Звісно, що на дешеву полуницю цього року очікувати марно. Витрати виробників суттєво зросли. Так на день мені потрібна пляшка антисептика, до сотні масок та рукавичок, щоб уберегти працівників. До того ж маємо відправляти ягоду зваженою та в закритій тарі. А це також підняття собівартості. Зараз оптом відпускаємо ягоди по 90 грн/кг", - розповідає фермер з Херсона Сергій Павленко.
На ринку полуницю продають від 160 до 140 грн/кг, у супермаркетах можна знайти по 150 грн/кг, але ягоди ще мало.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На що витрачають гроші під час карантину
"Сезон ще не почався. До того ж ми втратили першу ранню ягоду через приморозки на ґрунті. Думаю, в сезон ціна на ягоду буде від 35 до 45 грн/кг", - каже фермер.
Більшість фермерів відзначають спад споживання ягоди через відсутність грошей у споживачів, складність доставки та низьку оптову ціну, а також неможливість доїхати до ринків. На ринках переважно ягоди з Херсона, Київщини та Закарпаття. Ціна залежить від сорту та величини ягід.
"Щодня оптова закупівля різна. Від 120 до 140 грн/кг. Від того й залежить кінцевий результат. Перед святами ціни дещо зросли. Думаю, за кілька днів знову побачимо спад. Люди не беруть багато. Зараз переважно по пів кілограма", - каже продавець київського ринку Наталія Ольхович.
5 фермерів із Херсонщини об'єдналися під час карантину, щоб продавати свіжу продукцію. Продають спаржу, зелень, редис, картоплю, томати, полуницю й сири.
Коментарі