четвер, 10 лютого 2022 09:22

Середня температура в Україні може підвищитися на 4°C до кінця ХХІ століття

Середня температура в Україні може підвищитися на 4°C до кінця ХХІ століття
Україна може суттєво зменшити негативні наслідки кліматичних змін.Фото:unsplash.com

Світовий банк у середу оприлюднив доповідь "Україна: підвищення стійкості до клімату в сільському та лісовому господарстві".

Згідно з дослідженням, якщо викиди продовжать зростати, середня температура в Україні може підвищитися до понад 4°C до кінця ХХІ століття. Це супроводжуватиметься більш вологою зимою та сухішим літом, а також значними коливаннями температур у різних регіонах країни. Зокрема, в південному степовому регіоні та на сході України може різко посилитися спека та посушливість, що вплине на багато сфер економіки. Про це повідомляє Укрінформ.

До середини століття зміна клімату сприятиме зниженню врожайності основних сільськогосподарських культур країни, включно з ячменем, кукурудзою та соняшником. Проте врожайність озимої пшениці на півночі та північному заході України до 2050 року може зрости на 20-40 відсотків у порівнянні з 2010 роком.

Але Україна може суттєво зменшити негативні наслідки кліматичних змін, якщо докладе зусиль на трьох конкретно визначених напрямах: зміцнення інституцій, політики та планування; підвищення наукового й дослідницького потенціалу; сприяння переходу до кліматично збалансованого сільського й лісового господарства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Схитнулася земля двічі. Неприятно було": в українському селі підірвали ядерну бомбу – як там зараз живуть люди

Пропонується створити на базі Мінагрополітики України механізм інтеграції зусиль, пов'язаних зі зміною клімату. Це необхідно для "підтримки ефективної та узгодженої кліматичної політики, а також програм для фермерів".

Також - посилити можливості Укргідрометцентру та Українського гідрометеорологічного інституту, а також об'єднати їхні зусилля під егідою Держслужби з надзвичайних ситуацій. Це допоможе поліпшити якість аналізу й керування великими даними в процесі кліматичного планування, вважають у Світовому банку.

Пропозиції включають, передусім, краще управління ґрунтами та водою. Зокрема, відновлення рослинності та лісопосаджень, підтримання та відновлення прибережних територій, заохочення програм еко- та агротуризму, збереження біорізноманіття тощо.

У Світовому банку зауважили, що їхній загальний портфель проєктів підтримує покращення основних державних послуг, зокрема й тих, що можуть бути використані для підвищення стійкості до змін клімату та покращення життя. Це стосується, в тому числі, водопостачання, каналізації, опалення, електроенергії, енергоефективності, доріг, соціального захисту, освіти та охорони здоров'я, а також розвиток приватного сектору.

З моменту приєднання України до Світового банку в 1992 році, Банк виділив понад $14 мільярдів на близько 80 проєктів і програм.

Якби всі стали веганами, сільському господарству знадобилася би лише чверть землі, яку воно використовує сьогодні.

Навіть дієта, при якій люди не їстимуть лише м'ясо великої рогатої худоби та овець, скоротить використання землі вдвічі.

Для чого може бути використаний цей зайвий простір? Надлишки сільськогосподарських угідь можна використовувати для інших цілей, наприклад, ведення лісового господарства або відновлення лісів.

Зараз ви читаєте новину «Середня температура в Україні може підвищитися на 4°C до кінця ХХІ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі