понеділок, 07 лютого 2022 22:56

Що буде, коли всі відмовляться від м'яса - прогноз The Economist

Що буде, коли всі відмовляться від м'яса - прогноз The Economist
Відмова від м'яса, риби, молочних продуктів та яєць значно скорочує викиди парникових газів в атмосферу. Фото: pixabay.com

Veganuary – веганський січень, коли люди переходять на рослинну їжу протягом першого місяця року в якості експерименту — завершився. До ініціативи цьогоріч у країнах Західної Європи долучилися більш як 2 млн учасників. Деякі з них, побачивши очевидні переваги для здоровʼя від такого харчування, залишаються веганами і надалі.

Але багато хто змінює харчування і з екологічних причин. Відмова від м'яса, риби, молочних продуктів та яєць значно скорочує викиди парникових газів в атмосферу. The Economist дослідив вплив харчування людини на кліматичні зміни. Ось про що йдеться у цьому матеріалі.

Щоб з'їсти стейк або шматок твердого сиру, треба довго годувати рослинами тварин, які дають м'ясо та молочні продукти. Замість того, щоб безпосередньо споживати рослини.

Вирощування яловичини продукує у 31 раз більше викидів CO₂ на калорію, ніж виробництво сиру тофу, але при цьому дає людині лише 5% калорій від тієї кількості рослин, що йдуть на виробництво м'яса.

Ця неефективність означає, що людям потрібно вирощувати дуже багато рослин, щоб прогодувати всю цю худобу.

Незважаючи на поширення у світі веганства та популярність альтернатив, таких як "рослинне м'ясо", кількість споживання м'яса зростає у всьому світі. Змінюється її географія і склад. Апетит Китаю до свого улюбленого м'яса – свинини, схоже, досяг свого піку і пішов вниз, натомість яловичина стає все популярнішою.

Індія, яка споживає дуже мало яловичини, п'є більше молока. Африка з її швидко зростаючим населенням у майбутньому вимагатиме більше м'яса.

Якби всі стали веганами, сільському господарству знадобилася би лише чверть землі, яку воно використовує сьогодні

Половина всіх придатних для життя земель використовують для сільського господарства, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. Близько 80% всього виробництва продуктів використовується для пасовищ або вирощування с/г культур для годівлі тварин, за словами Джозефа Пура та Томаса Німечека, авторів великого дослідження глобальних продовольчих систем.

Це дослідження дає уявлення про те, як могла би виглядати ситуація з розорюванням земель, якби раціон людей радикально змінився.

Якби всі стали веганами, сільському господарству знадобилася би лише чверть землі, яку воно використовує сьогодні.

Навіть дієта, при якій люди не їстимуть лише м'ясо великої рогатої худоби та овець, скоротить використання землі вдвічі.

Для чого може бути використаний цей зайвий простір? Надлишки сільськогосподарських угідь можна використовувати для інших цілей, наприклад, ведення лісового господарства або відновлення тропічних лісів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як реагує організм на різку відмову від м'яса

Звісно, припинення виробництва м'яса змінить ландшафти, спосіб життя та відносини з тваринами та їжею, що формувалися протягом тисячоліть, а також пов'язані з ними сектори економіки, включаючи туризм.

Але такі ризики все ж значно менші за тисячі кілометрів землі, випаленої і розораної для виробництва ще більшої кількості гамбургерів.

Масовий перехід на веганство малоймовірний, пише The Economist. Але ці моделі припускають, що трохи більше "веганського духу" не лише в січні, а цілий рік було б непогано для нашої планети.

Серед українців 11% вегетаріанців (людей, які не вживають м'ясо) та 2% веганів (не вживають будь-які продукти тваринного походження, в т.ч. молоко і яйця). Такі дані наводить Київський міжнародний інститут соціології.

Підраховано, що за один рік один веган економить 1 519 823 л води, 6607 кг зерна, 1022 кв. м лісу, 3 322 кг СО2 і 365 життів тварин у порівнянні зі середньою американською дієтою.

Зараз ви читаєте новину «Що буде, коли всі відмовляться від м'яса - прогноз The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі