вівторок, 21 вересня 2021 16:11

Як реагує організм на різку відмову від м'яса

Як реагує організм на різку відмову від м'яса
При відмові від м'яса в організм перестають потрапляти вітаміни В12 і D, Омега-3, креатин і "хороший" холестерин. Фото: pixabay

Сьогодні модно бути вегетаріанцем і люди часто роблять це без попередньої підготовки.

Адже з організмом багато чого може трапитися, якщо відмовитися від білка й жирів тваринного походження, пише РБК-Україна.

Люди - м'ясоїди від природи, за словами лікарів. Про це свідчить будова щелепи, кишечника, травної системи. Відмовляючись від м'яса, необхідно чітко розуміти, що це вплине на всі органи й системи.

Вплив на травну систему. Відмова від м'яса може призвести до закрепів, діареї, здуття живота. Тому продукт варто виводити поступово, компенсуючи спочатку іншим білком, наприклад, рибою.

Вплив на серцево-судинну систему. Через надмірне вживання тваринного жиру на стінках судин утворюються холестеринові бляшки, що призводить до атеросклерозу. Ризик розвитку серцево-судинних захворювань знижується на 13% у людей, які відмовилися від м'яса на користь риби. І на 20-22% - у вегетаріанців і веганів. Відмова від м'яса підвищує ризик виникнення інсульту на 20%.

Вплив на нервову систему. Червоне м'ясо - незамінне джерело амінокислоти тирозин, який відповідає за добрий настрій. Також м'ясо багате на вітамін В12, за дефіциту якого виникає анемія, постійна втома.

Вплив на репродуктивну систему. За відмови від м'яса в організм не потрапляють вітаміни В12 і D, Омега-3, креатин і "хороший" холестерин. Тому порушується гормональний баланс як у чоловіків, так і в жінок. Тому виникають проблеми із заплідненням.

Шкіра, волосся і нігті. Спочатку стан шкіри, волосся і нігтів поліпшується. Але потім запускається зворотний процес. Брак Омега-3 може погано вплинути на стан волосся і шкіри, буде висипання, сухість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як побороти потяг до шкідливої їжі

Фізичний стан. Багато хто помічає, що за відмови від м'яса відчувають легкість у тілі. Але за активних фізичних навантажень потрібно правильне відновлення, де багато важить білок.

Вітамін D важливий для здоров'я, але треба стежити, щоб не було його надлишку в організмі. Забагато його буває нечасто. Це трапляється в людей, які його вживають тривалий час, перевищуючи зазначені в інструкції дози. А це унеможливлює контроль вітаміну в крові.

Зараз ви читаєте новину «Як реагує організм на різку відмову від м'яса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі