четвер, 03 квітня 2014 16:30

Розрив торгівлі з Україною буде болючим для Росії - експерт

Розрив торгівлі з Україною буде болючим для Росії - експерт
Торговельні війни Росії та України: якими будуть наслідки? Фото: lenta-ua.net

Розрив торговельного співробітництва з Україною відчутно вплине на економіку Російської Федерації.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловила аналітик міжнародної фінансової компанії "Альпарі" Анна Кокорева.

"Частка Росії в українській зовнішній торгівлі становить 27%, в той час як частка України в товарообігу РФ - всього 4,5%. Проте Росія і Україна активно співпрацювали, наприклад, в області вертольотобудування. Філія підприємства Моторсіч мала відкритися в Дубні Московської області та забезпечити модернізацію російських вертольотів класу Мі-8, а також підтримувати літаковий і вертолітний парк країни в належному стані. Розрив співпраці буде болючим для Росії, так як її підприємства, що випускають аналогічну продукцію, перебувають у занепаді, за винятком окремих підприємств", - зазначила Кокорева.

За її словами, Україна має шанс переорієнтувати експорт продукції сільського господарства з Росії в країни Європейського Союзу.

"До недавнього часу Україна здебільшого постачала в Російську Федерацію сільськогосподарську продукцію, яка може знайти своє місце і на прилавках Західної Європи. Але спочатку їй доведеться зіткнутися з серйозною конкуренцією", - зазначила експерт.

Кокорева нагадала, що крім сільськогосподарських товарів, Росія купувала в Україні металеві труби, вагони та авіаційні деталі (у МоторСічі). Аналітик вважає, що ця продукція не знайде попит на європейському ринку.

"Ринок сталевих труб в Європейському Союзі насичений і висококонкурентний, вагони, що випускаються в Україні, на поточний момент не відповідають європейським стандартам, а деталі для літаків і вертольотів навряд чи знайдуть застосування у військовій або цивільній авіації західних країн", - підкреслила вона.

Крім того, як зазначила Кокорева, торгова війна між РФ і Україною не припинялася і в найближчій перспективі економічні взаємовідносини держав будуть погіршуватися.

"З початку року обсяг українського експорту в Росію скоротився вдвічі. Експорт Росії в Україну знизився майже на 30%. За нашими прогнозами, торговельні відносини між країнами будуть тільки погіршуватися", - підсумувала Кокорева.

Нагадаємо, Європейський парламент сьогодні скасував мита на ввезення українських товарів в країни Європейського Союзу.

Раніше Держспоживзахист провів перевірки відповідності російських товарів вимогам закону і з'ясував, що більшість російських товарів не відповідають положенням технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів.

До цього Росія обмежувала імпорт української сирної, молочної, кондитерської, м'ясної продукції.

Зараз ви читаєте новину «Розрив торгівлі з Україною буде болючим для Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі